Dr. Ion Melnic: Nu intotdeauna extractia maselelor de minte este necesara

dentistCele mai multe persoane se confrunta cu aparitia molarilor de minte intre 18 si 24 de ani. La unii pacienti apar toti molarii de minte, la alti pacienti nu apare niciunul. Aproximativ 20-25% din populatie nu prezinta mugurele acestui dinte. Potrivit dr. Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al Clinicilor Dr. Melnic, ingrijirea molarilor de minte ar trebui facuta separat, deoarece eruptia lor nu este completa si ei raman mai mici decat ceilalti dinti si astfel periajul trebuie facut individual. De cele mai multe ori acesti dinti nu ajung sa fie periati si se cariaza mai repede. Eurptia maselelor de minte este insotita de o serie de simptome, manifestate prin: inflamatia si durerea gingiei, dificultatea de a deschide corespunzator gura, dureri de cap, modificari de gust, respiratie urat mirositoare. Atunci cand apare infectia, aceasta se manifesta prin dureri severe la atingere, iar atunci cand aceasta se extinde in jurul maselei pot aparea gingii inrosite si inflamate, febra, edem facial, probleme de masticatie, puroi si dureri de cap.

“O parte dintre pacienti tin mortis sa ii pastreze, in timp ce altii renunta la ei de la primele semne de carii. Molarii de minte sunt doar o grupa de dinti care, in 80% dintre cazuri se formeaza cu radacini atipice ca forma, avand canale ciudat pozitionate si intortocheate care sunt foarte greu de tratat. Numeroasele cercetari facute in privinta lor au dovedit ca ne este mai bine fara ei (chiar daca nu avem probleme). De cele mai multe ori, recomand pacientilor mei unde vad semne clare ca evolutia maselei de minte afecteaza ceilalti dinti, sa renunte la ele. Insa atunci cand nu au aparut inca situatii, nu vad necesara o operatie pentru scoaterea acestora. Recomand o monitorizare atenta, prin vizitele la medicul stomatolog de cel putin doua ori pe an. Atat timp cat nu ne deranjeaza din niciun punct de vedere, putem trai cu ele”, a declarat Ion Melnic.

Extractia maselelor de minte se recomanda insa in cazul infectiei gingiei, in caz de carie, in cazul in care maseaua de minte afecteaza dintii invecinati si din motive ortodontice, atunci cand molarul in cauza impiedica buna desfasurare a tratamentului ortodontic. “Extractia este practic reprezentata de o mica interventie chirurgicala de cele mai multe ori, din cauza radacinilor puternice si intortocheate ale maselelor de minte. Dupa extractie se va simti o usoara durere care poate fi tratata cu analgezice si inflamatoare. Exista de asemenea posibilitatea aparitiei de infectii din cauza numarului mare de bacterii prezente in gura. In acest caz se administreaza profilactic antibiotice. Alte efecte ce pot aparea sunt umflaturile, care variaza de la pacient la pacient si sangerarile, care sunt considerate a fi normale”, a mai spus medicul.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns