Schimbari la doua spitale din Bucuresti: Spitalul “Marie Curie” devine spital regional si Institutul de Boli Cardiovasculare va fi relocat

ministerul-sanatatiiPotrivit Ministerului Sanatatii, Spitalul “Marie Curie” din Bucuresti urmeaza sa devina spital regional, iar Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare “Prof. C.C. Iliescu” va fi relocat. Cele doua spitale vor beneficia de investitii majore in cadrul unui program de modernizare a infrastructurii spitalicesti. Guvernul a aprobat miercuri, printr-un memorandum, propunerea Ministerului Sanatatii de initiere a unui astfel de program si de demarare impreuna cu Ministerul Finantelor a negocierilor cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in vederea accesarii de fonduri pentru realizarea fazei pilot din program.

Programul de Modernizare a Infrastructurii Spitalicesti se va baza pe doua axe principale: intarirea capacitatii administrative a Ministerului Sanatatii pentru pregatirea de proiecte de investitii si derularea unor proiecte prioritare de investitii prin contracte pe termen lung care sa cuprinda atat executarea de lucrari, cat si operarea rezultatului lucrarilor de catre parteneri privati, potrivit MS. Proiectele respective vor fi finantate de catre Ministerul Sanatatii prin intermediul unor plati periodice pe toata durata contractului, bazate pe criterii de performanta, anunta institutia. Ministerul Sanatatii a atras atentia ca actul medical va ramane exclusiv in sarcina statului, fara ca furnizarea serviciilor medicale sa presupuna costuri suplimentare pentru pacienti.

Ca prima faza a programului, Ministerul Sanatatii a propus implementarea unui proiect pilot care sa includa constructia de cladiri noi pentru doua spitale, Spitalul “Marie Curie” si Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare din Bucuresti. Pentru Spitalul “Marie Curie” a fost identificat terenul pe care urmeaza sa fie realizata reorganizarea si extinderea spitalului, in prezent acesta aflandu-se pe domeniul public si in administrarea Primariei Sectorului 4, fiind necesara trecerea in administrarea Ministerului Sanatatii. Prin reorganizare, acest spital ar deveni primul spital regional de urgenta pentru copii din Romania, cu toate facilitatile necesare ingrijirii pediatrice. Conducerea spitalului a obtinut deja din proprie initiativa intocmirea unui studiu de pre-fezabilitate si a unui studiu de fezabilitate pentru extindere. In acelasi timp, o tema de proiectare ce prezinta nevoile spitalului este deja realizata, potrivit MS.

Cladirea Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare Bucuresti are risc seismic II, fiind intr-un stadiu avansat de degradare. In urma studiilor de fezabilitate realizate pana in prezent a rezultat ca reabilitarea si consolidarea cladirii nu este o solutie acceptabila. Terenul pe care urmeaza sa fie amplasata noua constructie apartine domeniului public si se afla in administrarea Ministerului Sanatatii prin Institutul Clinic Fundeni.

Potrivit Ministerului Sanatatii, pentru identificarea mecanismelor de implementare a programului, se va constitui un grup de lucru interinstitutional format din reprezentanti ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Sanatatii, Ministerului Finantelor si Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice. Grupul de lucru va avea ca obiectiv evaluarea cadrului normativ existent si va propune eventuale solutii legislative pentru facilitarea implementarii programului.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns