De la 1 octombrie garzile medicilor vor fi platite pornind de la o baza salariala mai mare

baniGuvernul Romaniei a decis ca plata garzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salariala crescuta prin intermediul Ordonantei de Urgenta 20/2016, incepand cu data de 1 octombrie anul curent. Fondurile in valoare de circa 100 de milioane de lei necesare cresterii platii garzilor pentru medici in anul 2016 vor proveni din administrarea mai eficienta a resurselor din sistemul sanitar, potrivit Ministerului Sanatatii, iar mecanismele gasite nu afecteaza in niciun fel prognozele de deficit bugetar.

Masurile destinate medicilor vizeaza cresterea platii garzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august. Termenul pentru definitivarea pasilor legislativi in acest sens este data de 1 octombrie. De asemenea, au crescut salariile de baza ale medicilor din sistemul public de la 1 august, odata cu intrarea in vigoare a OUG 20/2016. Pentru aceasta crestere salariala Guvernul a prevazut suma de 1 miliard de lei. Garzile suplimentare vor fi efectuate pe baza unui contract individual de munca cu timp partial. Pentru medici, avantajul este ca garzile vor fi considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate. Contractul de munca pentru garzi va da dreptul la concediul de odihna platit proportional cu timpul lucrat pentru medicii care efectueaza numai garzi sau pentru cei care fac garzi in alt spital decat cel la care sunt angajati.

Asa-numita garda obligatorie va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce pana acum nu se realiza. Medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale din 2010 incoace vor primi sporul legal de 15% care pana la 1 august nu mai fusese acordat, potrivit MS. Timpii de lucru si de odihna vor fi reganditi in termeni de flexibilizare, de grija fata de efortul depus de medici si de siguranta a pacientilor. De asemenea, Ministerul Sanatatii a anuntat ca evalueaza modalitati de remunerare a medicilor rezidenti de anii I si II pentru garzile pe care le fac.

In ceea ce priveste masurile de eficientizare a cheltuielilor din Sanatate, Ministerul Sanatatii mentioneaza realizarea de economii la scara nationala prin mecanismul de achizitii publice centralizate care are deja proceduri demarate, evaluarea si monitorizarea stricta a investitiilor, controlul mai strict al prescriptiei de medicamente (cu precadere antibiotice, dar nu numai) si al investigatiilor medicale, controlul serviciilor din spitalizarile de zi.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat ca este de parere ca decizia de crestere a remuneratiei pentru garzile din sistemul sanitar este unul dintre cei mai importanti pasi facuti in ultimii ani in beneficiul medicilor. Masura corecteaza o nedreptate veche din anul 2009, a precizat ministrul. La solicitarea Federatiei Sanitas, evaluarea modalitatilor de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar vor fi discutate in cadrul consultarilor cu partenerii de dialog din procesul de elaborare a Legii Salarizarii Unitare.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns