Colegiul Medicilor: 82% dintre tinerii medici spun ca este posibil sa emigreze

medical82,3% dintre tinerii medici spun ca este posibil sa emigreze, iar dintre ei aproape 30% sustin ca vor face sigur acest lucru, se arata intr-un studiu prezentat marti de Colegiul Medicilor Bucuresti. Doar 10,6% dintre tinerii care au participat la studiu au afirmat ca nu au avut niciodata o asemenea intentie. Cei mai multi vor sa lucreze intr-o alta tara din Uniunea Europeana. Din datele colectate reiese o prevalenta a preferintelor pentru un numar de 46 de specialitati medicale, dintre care pe primele locuri se situeaza chirurgia generala, obstetrica si ginecologia, anestezia-terapia intensiva, medicina dentara, medicina de urgenta, cardiologia. Cele mai multe nemultumiri care determina plecarea din tara sunt nivelul scazut de salarizare, conditiile materiale din unitatile medicale, orele suplimentare de munca si lipsa de suport pentru activitatile de cercetare. Unul dintre motivele migratiei il constituie si nevoia de recunoastere si afirmare profesionala. 92,5% dintre respondenti sustin ca beneficiaza de ajutor din partea parintilor si rudelor. Din cei 640 de respondenti care au declarat acest lucru, 499 au mentionat ca depind in mod exclusiv de acest ajutor, neavand si alta sursa de venit. Doar 27 dintre participantii la studiu s-au declarat total independenti financiar. Potrivit Colegiului Medicilor, anual intra in sistem 3.000 de medici si il parasesc aproximativ 3.500 (prin migratie, pensionare sau deces).

Sursa: Agerpres, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

2 Raspunsuri la “Colegiul Medicilor: 82% dintre tinerii medici spun ca este posibil sa emigreze”

  1. Georgescu Viorel A spus:

    legislatie proasta , sau in mod expres conceputa astfel…pentru absolventii de orice specialitate la facultati de STAT , trebuie introdusa obligativitatea platii c/v scolarizarii daca absolventul nu mnceste in in tara ( pentru societatea romaneasca care a suportat de altfel scolarizare ) minim o perioada egala cu cea a studiilor…si atunci sa vedem cati mai pleaca dupa ce cu totii am contribuit de la bugetul de stat cu instruirea tinerilor absolventi

  2. Manaila Ioan A spus:

    Salariile mici, lipsa de respect , umilirea, exploatarea medicilor de catre societate, civilizatia orientala, abuziva, afecteaza demnitatea profesionala si determina cautarea unor societati civilizate care respecta, valorizeaza, recunosc, promoveaza calitatea.

Lasa un raspuns