Ministerul Sanatatii: Actiunile de control cu privire la substantele dezinfectante, desfasurate in colaborare cu Parchetul General

ministerul-sanatatiiMinisterul Sanatatii a anuntat ca actiunile de control in ceea ce priveste substantele dezinfectante utilizate in spitale se desfasoara in colaborare cu Parchetul General. Institutia urmareste derularea acestor activitati, fiind efectuate cercetari pentru a se stabili cu exactitate daca exista sau nu o problema de sanatate publica in legatura cu utilizarea acestor biocide. Actiunile de control cu privire la utilizarea dezinfectantilor produsi de compania Hexi Pharma au fost dispuse joi de catre ministrul Sanatatii, cu scopul de a clarifica aspectele deosebit de grave sesizate de mass media.

Metodologia de control pentru aceste actiuni a fost realizata exclusiv de catre Inspectia Sanitara de Stat si Corpul de Control din cadrul Ministerului Sanatatii. Pentru derularea actiunilor de control si elaborarea metodologiilor aferente, Ministerul Sanatatii a anuntat ca nu a utilizat consultanti externi, din interiorul sau exteriorul sistemului sanitar.

Potrivit MS, metodologia standard pentru astfel de cazuri este structurata pe doua etape. Etapa initiala, in regim de urgenta, care se realizeaza prin autocontrolul propriu al unitatilor spitalicesti, dar si prin probe suplimentare recoltate de catre Directiile de Sanatate Publica, pe care le vor analiza in laboratoarele proprii. De asemenea, tot in aceasta etapa, Serviciile de Control in Sanatate Publica colecteaza mostre sigilate din biocidele incriminate care vor fi trimise la testare pentru a vedea daca ceea ce este precizat pe eticheta corespunde cu continutul mostrei. Aceste analize se vor efectua la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie Bucuresti. Ministerul Sanatatii face precizarea ca acest laborator nu este autorizat sa realizeze toate tipurile de teste, un astfel de exemplu fiind testele de eficienta.

A doua etapa este etapa complexa de control, reglementata prin Ordin de Ministru, care presupune controale mixte impreuna cu Inspectia Sanitara de State si Serviciile de Control in Sanatate Publica din cadrul Directiilor de Sanatate Publica, precum si recoltarea de probe din biocidele incriminate pentru a fi testate la laboratoare din strainatate. Toate actiunile si procedurile de control sunt urmarite in teren de reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica, iar la nivel central de catre ministrul Sanatatii, Corpul de Control al Ministerului si Inspectia Sanitara de Stat.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns