Raport MS: Aproape un sfert dintre unitatile medicale nu au o stare igienico-sanitara buna

spitalPotrivit unui raport al Ministerului Sanatatii (MS) efectuat in vederea realizarii Planului strategic de prevenire si combatere a infectiilor nosocomiale 2016-2018, aproape un sfert dintre cele 112 unitati medicale testate nu au o stare igienico-sanitara buna. Spitalele au fost selectate la nivel national pe baza tipului de activitati medicale desfasurate, corelat cu riscul de aparitie a infectiilor nosocomiale si de emergenta a rezistentei bacteriilor la antibiotice (spitale judetene de urgenta, institute clinice, spitale de boli infectioase, maternitati).

Conform raportului care prezinta datele ultimelor actiuni de control realizate la sfarsitul lunii martie a anului curent, in 23% din unitatile sanitare nu se asigura o stare igienico-sanitara corespunzatoare. In cazul a 35% din unitatile sanitare controlate nu se asigura suprafata minima pe pat, iar saloanele sunt subdimensionate si supraaglomerate. In cazul a 30% dintre spitale nu se respecta numarul grupurilor sanitare la numarul de paturi si acestea au un grad de uzura ridicat. In cazul a 53% din unitatile sanitare nu se asigura o stare igienico-sanitara corespunzatoare din blocurile alimentare, iar tot in 53% din cazuri nu se respecta structura functionala si circuitele functionale pentru blocul alimentar. In 18% din cazuri nu se asigura evacuarea apei reziduale si nu exista statii de dezinfectie locala. In 74 de unitati (20%) nu se respecta etapele sterilizarii, in timp ce in 67,8% din unitati gestionarea desurilor rezultate in urma tratamentelor a fost necorespunzatoare.

In urma controlului au fost aplicate 369 de amenzi in valoare totala de 340.900 de lei si 254 de avertismente. In cadrul unei actiuni anterioare de control realizata in ianuarie 2016, Ministerul Sanatatii a luat decizia de a inchide 3 unitati sanitare din cauza deficientelor constatate, fiind acordate 209 amenzi in valoare de 177.600 lei. In urma actiunilor de control din martie 2016, s-a luat decizia suspendarii activitatii in cazul a 3 unitati sanitare.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns