Nicolae Fotin, ANMDM: Vom introduce 10 noi medicamente pe lista de compensate si gratuite

56eae887682ccf481e23abe0Nicolae Fotin, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), a anuntat ca in perioada urmatoare va avea loc o noua actualizare a listei de medicamente compensate si gratuite, urmand sa fie introduse in aceasta lista aproximativ 10 produse farmaceutice noi.

El a subliniat marti ca disparitia medicamentelor de pe piata romaneasca nu este cauzata doar de exporturile paralele, ci are la baza si alte cauze. “Nu doar exporturile paralele sunt cauza disparitiei medicamentelor de pe piata. Noi pregatim un studiu cu privire la disparitia medicamentelor de pe piata din Romania. Discontinuitatea in aprovizionarea cu medicamente exista peste tot in lume. Sunt mai multe discontinuitati in ceea ce priveste medicamentele in tarile care au politica de pret. Au fost peste 1.000 de sesizari din februarie 2015. Agentia a propus un ordin care sa reglementeze obligatia de serviciu public a actorilor din piata farmaceutica. Noi credem ca aceasta lege ar clarifica cel putin cine si ce responsabilitate are. Am constatat ca e nevoie de clarificare privind obligatia producatorilor si distribuitorilor de a asigura accesul pacientilor la medicamente”, a declarat Fotin.

El a precizat ca ANMDM a pregatit deja o lista a medicamentelor care ar putea fi interzise la exportul paralel, odata cu noua legislatie privind obligatia de serviciu public a producatorilor si distribuitorilor de medicamente care are in vedere contracararea acestui fenomen si asigurarea accesului pacientilor la tratamente. “Este pregatita o lista cu medicamente interzise la exportul paralel. ANMDM-ul nu face politica medicamentului in Romania, insa incercam sa gasim solutii pe termen scurt sau mediu. Necesitatea unui serviciu public reglementat in domeniul medicamentului este necesara”, a mai spus presedintele ANMDM.

Autor: Daria Finica, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns