Colegiul Farmacistilor: Farmaciile comunitare, incadrate eronat de catre autoritati ca fiind unitati de interes public

FARMACIE_21-150x150Colegiul Farmacistilor din Romania considera ca Ministerul Apararii si Internelor (MAI) a incadrat eronat farmaciile cu circuit deschis (comunitare) ca unitate de interes public. Incadrarea farmaciilor in noua categorie de catre MAI le forteaza pe aceasta sa faca investitii importante pentru a se conforma noilor standarde de securitate.

“Nu intelegem motivul pentru care autoritatile din cadrul MAI clasifica farmaciile drept unitati de interes public pentru care trebuie instituite masuri minime de securitate, atat timp cat insasi Legea de Organizare si Functionare a Farmaciei nr. 266/2008 nu defineste farmacia ca fiind unitate de interes public. Consideram ca farmaciile comunitare in ansamblul lor au fost incadrate in mod eronat de catre autoritatil ca fiind unitati de interes public in conditiile in care Legea Farmaciei nr. 266/2008 defineste farmacia comunitara astfel: Farmacia de circuit deschis (comunitara) este unitatea sanitara care asigura asistenta in ambulatoriu a populatiei cu produse medicamentoase, igienico-cosmetice, dispozitive medicale, produse parafarmaceutice, medicamente de uz veterinar si in care se executa prescriptii magistrale si oficinale”, atrage atentia Colegiul Farmacistilor intr-o adresa catre MAI.

Legislatia specifica organizarii si functionarii farmaciilor (Legea Farmaciei nr. 266/2008, Legea 333/2003, HG 301/2012 si HG 1002/2015) nu incadreaza farmaciile ca fiind unitati de interes public. In momentul deschiderii unei farmacii, conform dispozitiilor legale, aceasta este obligata sa implementeze un minimum de masuri de securitate pentru siguranta personalului si a bunurilor (contracte incheiate cu firme licentiate de catre IGPR in instalarea de sisteme de efractie si mentenanta echipamentelor instalate, servicii de monitorizare si interventie in caz de efractie, sisteme de detectie efractie, seif sau cutie de depozitare valori etc.).

Colegiul Farmacistilor atrage atentia ca unitatile farmaceutice trebuie sa ramana incadrate in categoria obiective cu caracter general. “Practic in cazul unei farmacii functionale, pentru instituirea masurilor de securitate dispuse de autoritati nivelul mediu al costurilor este mult prea mare pentru a putea fi sustinut fara un impact negativ asupra afacerii desfasurate de farmacii in conditiile legii. Pentru limitarea nivelului de risc in conformitate cu noile criterii farmaciile vor trebui sa faca investitii de o valoare extrem de ridicata comparativ cu posibilitatile financiare ale acestora, ceea ce va duce la inchiderea farmaciilor, mai ales a celor din mediul rural unde pacientii au nevoie de servicii farmaceutice cel putin la nivelul celor din mediul urban”, subliniaza Colegiul.

Autor: Daria Finica, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Se încarcă...

5 Raspunsuri la “Colegiul Farmacistilor: Farmaciile comunitare, incadrate eronat de catre autoritati ca fiind unitati de interes public”

 1. Vicenţiu A spus:

  Menţionez de la început că sunt evaluator de risc la securiatea fizică şi că am găsit articolul dvs. documentându-mă asupra “instituţiilor şi unităţilor de interes public”.
  Articolul dvs. conţine câteva informaţii eronate, după părerea mea:
  – M.A.I. nu a făcut o clasificare, nici măcar o definire a “instituţiilor şi unităţilor de interes public”, deci nu el se face vinovat de nemulţumirile prezentate;
  – încadrarea unităţilor farmaceutice în categoria “instituţiilor şi unităţilor de interes public” rezidă din definirea “interesului public” în Legea 477/2004: “Interes public
  Definitie: Acel interes care implica garantarea si respectarea de catre institutiile si autoritatile publice a drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale cetatenilor, recunoscute de Constitutie, legislatia interna si tratatele internationale la care Romania este parte, precum si indeplinirea atributiilor de serviciu, cu respectarea principiilor eficientei, eficacitatii si economicitatii cheltuirii resurselor.” În cazul farmaciilor vorbim de dreptul la sănătate şi asistenţă medicală.
  – implementarea sistemului de securitate nu urmăreşte să desfiinţeze farmaciile ci să protejeze personalul, clinţii acestora, bunurile şi valorile vehiculate în încinta acestora.
  – în farmacii există substanţe cu regim special (de aceea nu eliberaţi anumite medicamente fără prescripţie medicală), care trebuie protejate.
  În ceea ce priveşte costurile pentru implementarea măsurilor de securitate, având în vedere adaosurile practicate pe piaţa medicamentelor, cu siguranţă nu vor conduce la închiderea vreunei farmacii.
  Îmi cer scuze pentru tonul “puţin acid” din final, dar am vrut să scot în evidenţă faptul că argumentele dvs. sunt departe de a avea în vedere protejarea persoanelor ce activează sau intră în farmacii sau chiar dezvoltarea afacerilor cu medicamente în sine.

  Cu deosebit respect pentru grija faţă de sănătatea populaţiei,
  Vicenţiu B.

  • Alt Evaluator A spus:

   Domnule evaluator, bati campii. Primul principiu al tratarii riscului, nu este nicidecum instalarea de masuri de securitate cat mai scumpe, care sa ingreuneze balanta economica a societatii comerciale cu cheltuieli si documentatii inutile, dimpotriva. Asta ne arata ccum iti tratezi dumneata clientii, pe motiv ca “au bani datorita adaosurilor pe care le practica”. Ineptie mai mare si lipsa de respect la adresa clientilor, mai rar. Atata timp cat si GDPR delimiteaza unitatile de mica anvergura ( farmacii, CMI etc) de cele de mare rulaj de pacienti ( spitale, clinici etc) faptul ca unii inca aleg sa incadreze o farmacie de 4 mp la institutie de interes public este de rasul curcilor. Si daca este de interes public, ar insemna ca acea societate vrea nu vrea trebuie sa serveasca anumiti clienti, anumite nevoi speciale etc, fapt care contravine cras normelor economice si constitutionale. Spitalul este de interes public si poate o clinica medicala, cu cel putin 4-500 pacienti cu tratamente obligatorii, iara nu facultative. La fel si farmacia, ceea ce spui dumneata obliga o societate comerciala, volens nolens sa aaduca anumite servicii unui CLIENT, atentie. Nu pacient ( unde devine oarecum mandatoriu), ci client ( unde este la latitudinea celui care ofera serviciul)!

   • Inca un evaluator A spus:

    Se vede clar ce inseamna un interes public.Dar cabinele medicale, farmaciile, sunt unitati publice.Prin simplu fapt ca farmacia care este a mea pot s-o desfiintez cand vreau eu ca proprietar ceea nu se poate cu o unitate de interes public.Numai ca la noi oficial un cabinet medical d.p.d.v. al minist.sanatatii este unitate publica iar d.p.d.v. al politiei este unitate de interes public.Mai este un caz al unei case de cultura.Leg.292/2003 art.11.Daca se subordoneaza consiliului local este unitate publica, daca se subordoneaza pe linie ierarhica unei alte organizatii este unitate de interes public.Ar trebui ca atunci se infiinteaza o societate sa se specifice clar ce fel de unitate este.

 2. Ghidcabinet.ro A spus:

  Va multumim pentru contributia dumneavoastra care aduce argumente din perspectiva profesionala a evaluatorului de risc. In ceea ce ne priveste, ne propunem sa oferim cititorilor toate punctele de vedere, spre beneficiul general al sistemului de Sanatate din Romania. Cu stima, Echipa GhidCabinet.ro

 3. Alt Evaluator A spus:

  Colegiul farmcaistilor si cel al medicilor, daca doresc sa isi apere membrii, le propun urmatoarele: adresa scrisa MAI prin care solicita sa li se comunice baza legala si detaliat modul in care un cabinet medical sau o farmacie desfasoara activitati de “interes public” iar dupa primirea raspunsului ( care va fi evident contrar asteptarilor dumnealor) sa ceara instantei de contencios arbitrarea acestei probleme.

Lasa un raspuns