Campanie de preventie a consumului de alcool in randul adolescentilor, lansata de UNICEF

alcool-UNICEF a lansat joi, de Ziua Mondiala a Sanatatii, o campanie de prevenire a consumului de alcool in randul adolescentilor. Campania “Chiar si o data e prea mult” a fost lansata de UNICEF la sediul Ministerului Sanatatii, fiind organizata in parteneriat cu MS, Ministerul Tineretului si Sportului, Institutul National de Sanatate Publica si Consiliul National al Elevilor.

Campania “Chiar si o data e prea mult” are rolul de a atrage atentia adolescentilor asupra unor consecinte imediate ale consumului de alcool, chiar si ocazional. Campania este necesara pentru a raspunde fenomenului tot mai raspandit de consum de alcool in randul adolescentilor si pentru a oferi informatii relevante, care sa demitizeze unele dintre credintele care incurajeaza consumul de alcool.

“Cred ca o astfel de initiativa nu este doar deosebit de utila, dar in acelasi timp provocatoare deoarece ne propune sa ne aplecam asupra fenomenului riscului alcoolismului nu numai din perspectiva tratamentului patologiilor asociate consumului de alcool, ci si din perspectiva prevenirii acestui fenomen”, a declarat ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu.

Potrivit studiului UNICEF “Analiza normelor sociale care influenteaza comportamentele de risc ale adolescentilor din Romania”, adolescentii incep sa consume tutun, alcool sau droguri ilegale la o varsta medie de 13-14 ani. Ei declara ca sunt impotriva acestor practici si par sa fie constienti de consecintele negative pe care astfel de comportament le pot avea asupra dezvoltarii lor. Cu toate acestea, declaratiile sunt contrazise de practicile pe care le adopta. Alcoolul este utilizat ca instrument de reglare emotionala de catre adolescentii de 14-18 ani, fiind fie modalitate de a obtine placerea sau cand apar emotiile negative disfunctionale-depresie.

Mesajele campaniei vor fi transmise publicului larg timp de noua luni, incepand cu luna aprilie 2016. La eveniment au participat Patriciu Achimas Cadariu, Ministrul Sanatatii, doamna Elisabeta Lipa, Ministrul Tineretului si Sportului, doamna Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in Romania si domnul Horia Onita, presedintele Consiliului National al Elevilor.

Autor: Daria Finica, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Se încarcă...

Lasa un raspuns