Interventie de implantare a unui disc artificial in coloana cervicala, realizata la Spitalul Sf. Constantin din Brasov

campus-medical-brasovSectia de neurochirurgie a Spitalului Sf. Constantin din Brasov a efectuat la jumatatea lunii februarie o interventie chirurgicala in premiera: implantarea unui disc artificial (Pro Disc C) in coloana cervicala. Interventia este numita si artroplastie totala de disc, anual in Romania fiind efectuate doar 3-4 astfel de interventii.

Pacientul in varsta de 38 de ani a fost diagnosticat cu hernie de disc cervicala, iar recomandarea pentru un astfel de implant a tinut cont de principalul avantaj al acestuia si anume pastrarea mobilitatii coloanei vertebrale pe segmentul supus interventiei chirurgicale, lucru imposibil in cazul operatiei clasice. Discul artificial, asigurat de Ronda Medica, reprezinta un dispozitiv implantabil de tip protetic ce se insereaza intre doua vertebre si inlocuieste discul spinal afectat, preluand integral functia acestuia.

Implanul permite restaurarea miscarilor anatomice normale de flexie, extensie, rotatie si inclinare laterala, restaurarea echilibrului anatomic si eliminare durerii prin eliminarea presiunii datorate sechestrarii canalului medular de catre nucleul discului vertebral. Acest lucru permite pacientului o revenire rapida la o viata normala. Toate materialele compozite ale protezei, acoperita cu un strat poros de titan pur, sunt testate clinic si dovedite a fi foarte bine tolerate de catre organism.

Inainte de dezvoltarea implantului Prodisc-C, singura optiune chirurgicala era fuziunea vertebrala, in care vertebrele adiacente discului cu patologie erau “sudate” permanent, folosind implanturi, grefe de os si/sau custi intervertebrale. Interventia chirurgicala a fost efectuata de echipa de neurochirurgie formata din dr. Tiberiu Maior, medic primar neurochirurg si dr. Mihail Dancescu, medic primar neurochirurg, sef sectie neurochirurgie la Spitalul Sf. Constantin, a durat aproximativ doua ore si s-a desfasurat fara probleme.

Autor: Daria Finica, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns