Dr. Adriana Tudose: Imunoterapia specifica determina producerea de anticorpi speciali care reduc simptomele alergiilor

alergiiLa nivel global, aproximativ 20% din populatie este afectata de rinita alergica, circa 6% din populatie are cel putin o alergie alimentara, iar aproape 20% au dermatite atopice la un moment dat, atrage atentia medicul Adriana Tudose din cadrul Centrului Medical ProVita din Bucuresti. La copiii mici prevalenta alergiilor este relativ scazuta, insa creste rapid, atingand un maximum la sfarsitul adolescentei si scazand constant odata cu inaintarea in varsta, potrivit medicului. Incidenta dermatitei atopice pana la sapte ani a crescut dramatic in ultimele decenii, intre 10 si 20% dintre copiii cu aceasta boala dezvoltand astm.

“O mare varietate de alimente pot provoca reactii alergice, dar 90% dintre raspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de lapte de vaca, soia, oua, grau, arahide, nuci, peste si crustacee”, subliniaza Adriana Tudose, medic primar alergologie si imunologie clinica.

Alergenele sunt continute si raspandite de diversi factori din mediul extern: factori fizici (caldura sau frigul), chimici (substante chimice, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale si insecte, latex etc.) si biologici (bacterii, virusuri, paraziti, toxine microbiene, insecte, polen, fructe, praf, fulgi, par si scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri etc.). Simptomele de alergie variaza in complexitate, severitate si manifestare. La alergiile atopice efectul expunerii la un alergen poate fi imediat, iar simptomele usoare sau severe, variind de la prurit ocular, eczeme, rinita, conjunctivita, bronhoconstrictie, varsaturi si diaree, iar in cazuri rare anafilaxie. Manifestarile bolii atopice variaza considerabil in functie de alergenul implicat, precum si de varsta persoanei alergice. In timpul copilariei, alergiile alimentare (in special la oua si lapte) sunt cele mai comune. Dupa varsta de 3 ani, majoritatea copiilor alergici tolereaza aceste alimente, in timp ce alergia la inhalanti devine predominanta, potrivit medicului.

Simptomele alergiei specifice sunt: eczema, rinita alergica, inflamatia oculara sau conjunctivita, simptomele gastro-intestinale, urticaria, sindromul de alergie orala, astmul si, in cel mai grav caz, reactia anafilactica.

“Stiati ca sindromul de alergie orala poate sa apara la persoane alergice la polen, atunci cand acestea mananca anumite fructe, legume, nuci sau fasole? Simptomul apare din cauza unei reactii incrucisate-polenurile contin proteine cu structura asemanatoare cu cele prezente in acest aliment special. Vestea buna este ca, de obicei, manifestarile se limiteaza la ingestia de fructe si legume nefierte”, a atras atentia dr. Adriana Tudose.

Testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat in declansarea unei reactii alergice. Se folosesc in mod uzual trei tipuri de teste: cutanate, serologie si hematologie, fiecare cu anumite avantaje si dezavantaje. Evitarea este intotdeauna cel mai bun tratament pentru alergii. Insa atunci cand acest lucru nu este posibil, exista medicamente care pot ajuta la controlul simptomelor: decongestionantele nazale si antihistaminicile sunt cele mai frecvente medicamente antialergice, iar corticosteroizii topici sunt eficienti in tratarea inflamatiei nazale. In cazul reactiilor moderate se recomanda tratament antihistaminic H1, iar pentru terapia reactiilor severe se administreaza tratament cortizonic sistemic.

“Imunoterapia alergen specifica este singurul tratament ce schimba istoricul natural al bolii (rinita, conjunctivita, sinuzita, astm) protejand in privinta aparitiei de noi sensibilizari. Imunoterapia presupune acordarea de doze crescatoare treptat de alergen la care persoana este alergica. Astfel determina sistemul imunitar sa devina mai putin sensibil la substanta, prin provocarea de productie a unui anticorp ce reduce simptomele de alergie atunci cand pacientul este expus la alergenul respectiv”, potrivit medicului.

Pacientii cu astm sau rinita alergica declansate de acarieni, mucegaiuri sau alti alergeni de interior trebuie sa controleze calitatea climatului din casa: temperatura scazuta, umiditate scazuta (intre 40 si 50%) si o buna ventilatie.

“Persoanele cu alergii la acarienii din praful de casa si mucegaiuri trebuie sa imbrace complet salteaua de dormit, pernele, plapuma, cuverturile si paturile in huse impermeabile la alergene. In plus, trebuie sa aveti in vedere spalarea saptamanala a intregii lenjerii de pat cu apa la temperatura de 55-60 de grade Celsius, reducerea umiditatii relative (sub 50%) si aerisirea zilnica a camerei, in functie de climat. Nu uitati de ventilarea optima a bucatariilor si bailor pentru eliminarea aburilor, utilizarea instalatiei de aer conditionat sau a dezumificatoarelor, inlaturarea excesului de apa de pe obiecte sanitare sau obiectele din bucatarie si solutionarea scurgerilor sau stagnarilor de apa. Nu in ultimul rand, evitati dormitul in camere neamenajate (casa de tara, conditii hoteliere improprii, evitarea locuirii in subsoluri, incaperi umede etc.)”, a mai spus dr. Adriana Tudose.

In vederea reducerii expunerii la polenuri se recomanda evitarea activitatilor exterioare, in aer liber, atunci cand concentratia polenurilor este mare (in sezoanele polenice, in special in zilele calduroase si uscate) si realizarea activitatilor in exterior mai ales in zilele umede, innorate sau ploioase. Si, foarte important, se recomanda precautie la consumul de alimente cu reactie alergenica incrucisata polen-alimente, potrivit specialistului.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Se încarcă...

Lasa un raspuns