Prof. dr. Nicolae Hancu: Rezistenta la insulina poate aparea si la nivelul creierului

19prof-dr-nicolae-hancu1Prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a atras atentia ca si creierul uman este un organ insulino-sensibil, anumite zone cerebrale dezvoltand rezistenta la insulina. Prezent la Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile, eveniment organizat in perioada 5-6 februarie 2016 in Bucuresti, Nicolae Hancu a subliniat faptul ca in aparitia sindromului metabolic sunt implicati numerosi factori printre care se numara inclusiv flora intestinala si sensibilitatea la insulina a diferitelor organe din corpul uman.

“Obezitatea ca o consecinta a tesutului adipos produce disfunctie endoteliala si iritarea tesuturilor cu ateroscleroza, destabilizarea, ruptura si placa aceea periculoasa care prin tromboza este insotita de elementele caracteristice ale aterosclerozei. Flora intestinala este producatoare de polizaharide care determina o hipersensibilizare a tesutului intestinal, indusa la randul ei si de o alimentatie lipidica. Si adipozitatea ectopica de la nivelul ficatului este extrem de importanta. Apar modificari enzimatice asociate dislipidemiei si rezistenta la insulina. Deficientele de somn se insotesc de modificari pro-obezitate si diabetogene”, a declarat medicul in cadrul conferintei.

El a subliniat importanta aparitiei rezistentei la insulina care caracterizeaza anumite regiuni ale creierului in ceea ce priveste sindromul metabolic. “Apare insulinorezistenta si la nivelul creierului. Creierul uman este un organ insulino-sensibil si poate sa devina insulino-rezistent. Poate ajunge sa perturbe elemente importante cum ar fi ingestia de alimente si obezitatea. Efectele fiziologice ale insulinei in creier determina modificari metabolice la nivelul ficatului. Insulino-rezistenta la nivelul creierului este determinata de factori genetici si epigenetici. Consumul de alcool in timpul sarcinii determina modificari epigenetice asociate cu modificari la nivelul creierului fatului in ceea ce priveste rezistenta la insulina”, a spus Nicolae Hancu.

Reputatul profesor a reamintit conceptul pe care l-a propus in urma cu aproximativ zece ani, acela de “talie hipertensiva”, acesta ajutand diagnosticarea sindromului metabolic pe baza masurarii taliei si a hipertensiunii arteriale. “Am propus de aproape zece ani conceptul de talie hipertensiva. Aceasta apare la aproximativ 85% dintre persoanele care prezinta sindrom metabolic. Modificarea stilului de viata al pacientilor pentru prevenirea acestui sindrom trebuie sa fie stratificata. Varsta optima in care se invata obiceiurile corecte ale stilului de viata este de 3-5 ani. Pentru profilaxie, trebuie sa mergem la acea varsta”, a precizat el.

Autor: Daria Finica, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns