Ministrul Sanatatii vrea o noua materie obligatorie in scoli si gradinite: “Educatie pentru sanatate”

andrei-patriciu-achimas-cadariu-codrin-prisecaruMinistrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a lansat miercuri “Planul multianual integrat de promovare a sanatatii si educatiei pentru sanatate”. Planul prevede introducerea unei noi materii in scoli si gradinite, “Educatie pentru sanatate”. Planul a fost lansat la seminarul “Promovarea sanatatii si educatiei pentru sanatate-dialog asupra politicilor”, organizat de catre Administratia Prezidentiala. La eveniment au participat si Klaus Iohannis si directorul regional pentru Europa al OMS, Zsuzanna Jakab.

“Evenimentul de astazi este cel mai potrivit moment pentru a lansa Planul multianual integrat de promovare a sanatatii si educatiei pentru sanatate, document care are ca scop cresterea constanta, in urmatorii cinci ani, a proportiei populatiei cu comportament favorabil sanatatii, in special in randul copiilor”, a declarat ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a aratat, in continuare, ca Planul multianual a fost elaborat dupa o analiza a unor aspecte ale starii de sanatate a populatiei pe baza studiilor efectuate la nivel national si a hartii celor 28 de tari publicata Berlin in anul 2015 care arata pozitia consecventa a tarii noastre pe ultimele trei locuri la principalii indicatori de sanatate. Planul este elaborat pentru punerea in aplicare a directiilor strategice prevazute in Strategia nationala de sanatate 2014-2020 si raspunde nevoii de sprijinire a populatiei in vederea adoptarii unor comportamente favorabile sanatatii.

Potrivit MS, principiile care au stat la baza dezvoltarii acestui Plan sunt echitatea si accesul universal la servicii de sanatate preventive si centrarea serviciilor pe nevoile specifice ale beneficiarilor. Categoriile de populatie vizate sunt copiii (prescolari si scolari), persoanele din comunitatile rurale, persoanele din grupuri vulnerabile (indiferent de rezidenta) si femeile insarcinate. Planul va fi implementat la nivelul comunitatilor prin programe de promovare a sanatatii si educatie pentru sanatate multianuale integrate. Ele isi propun modificarea unor comportamente ce constituie factori de risc pentru principalele boli inregistrate in Romania, potrivit Ministerului Sanatatii.

Comportamentele care vor fi abordate sunt: comportamentele alimentare cu risc pentru sanatate, activitatea fizica neadecvata si sedentarismul, consumul daunator de alcool, consumul de droguri ilegale si consumul neadecvat de alimente, fumatul, comportamentele necorespunzatoare de igiena personala, comportamentele violente si cele cu risc pentru raniri accidentale, comportamente sexuale cu risc si utilizarea necorespunzatoare a serviciilor medicale (preventive si curative). In functie de necesitati, vor fi incluse si interventii destinate limitarii unor probleme de sanatate publica, cum ar fi epidemiile. Pentru a putea fi corect evaluata modificarea de comportament si consecintele asupra starii de sanatate a populatiei, monitorizarea se va realiza pe un interval de cinci ani.

Planul are trei obiective generale: cresterea capacitatii institutiilor publice si a comunitatilor locale de a dezvolta si implementa programe intersectoriale, centrate pe nevoile specifice ale beneficiarilor, cresterea competentelor personalului din sistemul de sanatate si sistemul de educatie in domeniul promovarii sanatatii si educatiei pentru sanatate si cresterea nivelului de informare al populatiei privind beneficiile adoptarii unui stil de viata sanatos, retelele de suport disponibile schimbarilor de comportamente si accesul la servicii medicale.

In cadrul Planului multianual vor fi dezvoltate cu prioritate programe nationale de preventie si educatie pentru sanatate, masura sustinuta si de Administratia Prezidentiala, conform Ministerului Sanatatii. Indeplinirea obiectivelor stabilite va fi asigurata de activitati suport care vizeaza: evaluarea situatiei actuale privind educatia pentru sanatate, crearea si adaptarea cadrului legislativ si constientizarea factorilor de decizie, cresterea capacitatilor specifice institutiilor vizate si constituirea structurilor de coordonare, asigurarea resurselor umane cu competente specifice, crearea si optimizarea sistemelor de supraveghere a comportamentelor cu risc pentru sanatate, elaborarea unui plan de actiune pentru derularea programului national de educatie pentru sanatate, elaborarea unor reglementari necesare implementarii programului de educatie in sanatate, identificarea partenerilor care pot furniza programe pe teme specifice si dezvoltarea si implementarea unui sistem de monitorizare si evaluare.

“Planul multianual integrat de promovare a sanatatii si educatiei in sanatate este dovada angajamentului decidentilor din domeniul sanatatii de a asigura schimbarea paradigmei in Sanatate in favoarea implementarii cu prioritate a masurilor de prevenire sau reducere a imbolnavirilor la nivel individual si comunitar, prin influentarea cunostintelor, opiniilor, atitudinilor si comportamentului decidentilor politici, personalului medical si comunitatii in ansamblul ei”, a mai declarat Patriciu Achimas-Cadariu.

Autor: Daria Finica, Foto: Mediafax.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 voturi, media: 2.33 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns