Ministerul Sanatatii: Copiii din Arges internati la “Marie Curie” s-au imbolnavit din cauza unei tulpini de E.Coli enterohemoragica

andrei-patriciu-achimas-cadariu-codrin-prisecaruMinisterul Sanatatii a anuntat ca, in conformitate cu concluziile specialistilor Centrului European de Boli Transmisibile (ECDC) si a celor romani, copii din Arges cu sindrom hemolitic-uremic internati la Spitalul “Marie Curie” s-au imbolnavit din cauza infectiei cu o tulpina de E.Coli. Conform informarilor specialistilor, cauza imbolnavirilor copiilor care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpina de Escherichia Coli enterohemoragic O26.

De asemenea, medicii care desfasoara ancheta epidemiologica au anuntat ca urmaresc doua ipoteze privind cauzele imbolnavirilor si anume: sursa de infectie de origine alimentara sau o posibila transmitere interumana. Toate datele privind investigatia epidemiologica au fost transmise deja catre ANSVSA care a demarat o ancheta in acest sens.

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a subliniat joi inca o data importanta masurilor de preventie, in special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzator. De aceea, oficialul a recomandat achizitionarea produselor pasteurizate in cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar-veterinar, recomandand spalarea corespunzatoare a fructelor si legumelor, dar si tratamentul termic al alimentelor atunci cand se impune.

El a reamintit ca a solicitat Corpului de Control al Ministerului Sanatatii ca pana la data de 4 martie sa finalizeze ancheta privind activitatea Spitalului de Pediatrie din Pitesti, a Directiei de Sanatate Publica Arges, respeciv gestionarea situatiei pacientului de un an si patru luni internat in cursul zilei de miercuri de catre toate institutiile implicate, inclusiv cele trei unitati spitalicesti din Bucuresti si sa stabileasca masurile legale ce se impun.

Totodata, subliniind lipsa repetata a raportarilor din partea Spitalului de Pediatrie din Pitesti, ministrul a accentuat ca solicitarea unei demisii a conducerii acestei institutii nu trebuie interpretata ca o posibila compromitere a descentralizarii, ci ca respectarea dispozitiilor legale in domeniu.

Referitor la starea copiilor aflati la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Marie Curie”, ministrul a declarat ca mai sunt internati sase copii cu sindrom hemolitic-uremic. Dintre acestia doar un singur copil, cel internat miercuri, se mai afla in sectia de Anestezie-Terapie Intensiva. Ceilalti cinci primesc tratament in sectia de nefrologie a unitatii.

In spitalul bucurestean se mai afla internati trei copii dintre care unul in varsta de noua luni din Fetesti si alti doi copii de un an si patru luni, respectiv 11 luni din Pitesti. Toti au fost adusi de parinti la Spitalul “Marie Curie”. Conform medicilor, au un istoric de diaree hemoragica de aproximativ 2-3 zile fiecare dintre ei. La fiecare s-a depistat in coprocultura verotoxina, toxina cauzata de tulpinile de E.Coli enterohemoragic. Potrivit ministrului, copiii au o stare de sanatate buna. Sunt echilibrati si nu pun in acest moment problema evolutiei catre o boala de tip sindrom hemolitic-uremic. Se afla in spital, sub observatie.

Autor: Daria Finica, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns