Hipoventilatia, asociata frecvent cu obezitatea

cardiacii-si-apneea-in-somn-75911Potrivit medicului pneumolog Oana Claudia Deleanu, presedinte al Sectiunii de Somnologie a Societatii Romane de Pneumologie, hipoventilatia pulmonara este asociata frecvent cu obezitatea. Sindromul de obezitate-hipoventilatie se poate asocia cu sindromul de apnee in somn, fiind inregistrat in general la pacientii cu un indice de masa corporala mai mare de 30 si cu hipercapnie matinala (retentia anormala de CO2 in sange), a declarat ea in cadrul Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile, eveniment organizat in perioada 5-6 februarie in Bucuresti.

“Cu cat creste indicele de masa corporala la un pacient stabil, cu atat creste si prevalenta sindromului de hipoventilatie. Incidenta se dubleaza la pacientii spitalizati cu obezitate. Acest sindrom nu este influentat doar de obezitate, ci si de functia pulmonara. La acesti pacienti se acumuleaza dioxid de carbon in plamani. Capacitatea si debitul respirator sunt scazute. Nu toti pacientii obezi dezvolta acest sindrom pentru ca apar mecanisme de aparare”, a declarat medicul.

Tratamentul acestui sindrom se face preponderent cu presiune pozitiva. “O solutie poate sa fie chirurgia bariatrica, insa aceasta solutie nu a fost suficient dezbatuta. Oxigenoterapia singura nu este adecvata. Ea trebuie adaugata la terapia cu presiune pozitiva continua (CPAP) sau la terapia cu dubla presiune (BiPAP), daca CPAP nu este suficienta. In doua sau trei luni se reseteaza functia respiratorie, iar pacientii pot renunta la BiPAP, insa trebuie sa pastreze CPAP”, a mai spus Oana Deleanu.

Autor: Daria Finica, Foto: Realitatea.net.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns