Dr. Simona Vladareanu: Infectia cu citomegalovirus la nou-nascut, asociata cu hipoacuzia si cecitatea

vladareanu-41Dr. Simona Vladareanu, seful Sectiei de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti, a declarat in cadrul Conferintei Medic.ro, eveniment organizat in perioada 24-25 februarie in Bucuresti de Versa Media, ca infectia cu citomegalovirus la nou-nascut este asociata destul de frecvent cu hipoacuzia si aparitia problemelor de vedere sau chiar cu pierderea vederii.

“Virusul citomegalic face parte din familia virusurilor care determina aparitia herpesului, afectand o mare parte a populatiei globului. Virusul are capacitatea de a se reactiva in cazul unei imunitati scazute a organismului gazda. Este un virus oportunist, determinand uneori afectiuni severe cum ar fi pneumonia sau meningita la pacientii seropozitivi sau la pacientii cu transplant”, a declarat medicul in cadrul conferintei.

Ea a atras atentia ca la nou-nascuti virusul poate lasa sechele grave printre care cecitatea si hipoacuzia. “Apare aproape la nivelul tuturor celulor din organismul uman. Citomegalovirus se regaseste in placenta, iar prezenta la acest nivel favorizeaza transmiterea materno-fetala a acestei infectii. Este cea mai frecventa infectie congenitala”, a mai spus Simona Vladareanu. Ea a precizat ca prevalenta infectiei este de pana la 2% in statele dezvoltate si intre 8 si 10% in statele mai putin dezvoltate.

Infectia se poate transmite si prin laptele modern, avand o incidenta mai mare decat a sindromului Down sau a cazurilor de spina bifida. “O parte dintre copii se nasc inainte de termen, altii au o greutate mica la nastere, altii au icter accentuat, altii prezinta o purpura trombocitopenica, iar altii prezinta convulsii. Cea mai mare parte a copiilor cu infectie congenitala sunt aparent sanatosiEi dezvolta in timp acea hipoacuzie neurosenzoriala cu efecte devastatoare asupra dezvoltarii. O parte dintre copii pot fi identificati la momentul screening-ului neonatal auditiv. Deficitul de auz poate insa aparea si mai tarziu. Se recomanda screening-ul neonatal, dar si prelevarea de probe de saliva pentru depistarea infectiei”, a declarat Simona Vladareanu.

Autor: Daria Finica, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns