Dr. Laura Mocanu: Afectiunile dentare pot pune in pericol sarcina

MIn timpul sarcinii, din cauza modificarilor hormonale care apar, femeilor pot avea diferite probleme dentare, pornind de la decalcifiere, pana la gingivite sau infectii care pot provoca chiar nasterea prematura sau probleme de dezvoltare si de sanatate bebelusului, atrage atentia dr. Laura Mocanu, specialist in stomatologie generala la clinica Art Implant din Bucuresti. Potrivit medicului, aceste riscuri pot fi prevenite printr-o alimentatie adecvata, prin igienizare corecta si prin controale periodice.

“Sunt numeroase cazuri de femei insarcinate care dezvolta boli ale gingiilor in timpul sarcinii, din cauza schimbarilor hormonale naturale din organism. Daca imbolnavirea gingiilor devine o boala severa, infectia poate afecta dezvoltarea fatului, care poate avea o greutate scazuta la nastere sau probleme de sanatate pe termen lung. Si mai grav, o astfel de afectiune poate creste riscul nasterii premature”, a declarat Laura Mocanu.

Potrivit medicului, aceste probleme pot fi prevenite prin controale periodice la medicul dentist si prin igienizari profesionale, 100% noninvazive. “Ideal ar fi ca inainte de sarcina sa fie rezolvate absolut toate problemele dentare, pentru ca dupa aceea sunt permise doar anumite tratamente. Mai mult, in primele trei luni e bine sa nu se intervina, pentru ca nu se poate face anestezie. Perioada cea mai stabila e trimestrul doi de sarcina”, potrivit medicului.

O dieta cu alimente hranitoare in perioada sarcinii va favoriza sanatatea orala, subliniaza specialistul. Aceasta inseamna ca nu trebuie sa lipseasca fructele, legumele, cerealele, produsele lactate sau cele pe baza de soia care contin calciu, element important pentru dezvoltarea oaselor si dintilor copiilor, carnea slaba, puiul si pestele. In schimb, trebuie limitat consumul de alimente dulci si zaharoase.

Si hidratarea e foarte importanta. “Cea mai buna bautura cand vine vorba de hidratare si de sanatate orala este apa, pentru ca nu contine acizi sau zahar, care pot cauza carii dentare”, potrivit medicului. Produsele lactate sau soia sunt, de asemenea, alegeri indicate, mai ales in perioada sarcinii, pentru aportul de calciu. Si perierea corecta a dintilor, de cel putin doua ori pe zi, in special dupa mese, le poate feri de probleme pe viitoarele mame. Cand fac acest lucru ele trebuie sa aiba grija sa ridice periuta, care e bine sa fie moale, pana la linia gingiilor. Mai sunt indicate utilizarea unei paste florurate si a atei dentare. Semnele imbolnavirii gingivale inclus sangerarea gingiilor in timpul spalatului pe dinti sau in timpul mesei, cand se consuma alimente ceva mai tari, gingii rosii (nu roz), gingii umflate si respiratia urat mirositoare.

Autor: Daria Finica, Foto: Realitatea.net.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns