Psih. Carmen Hotar: Cand vorbim despre autism, nicio activitate zilnica nu este simpla sau usoara

Autism1Carmen Hotar, psiholog clinician si coordonator de programe ABA, atrage atentia ca in cazul copiilor cu autism nicio activitate zilnica nu este simpla sau usoara, mai ales odata cu inaintarea in varsta. In acest context, copiii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist au nevoie de multa intelegere pentru a invata anumite activitati si pentru a le aplica in viata de zi cu zi. De la o varsta, incepand cu pubertatea, copilul cu autism devenit adolescent trebuie sa ajunga la un grad de independenta destul de ridicat in ceea ce priveste igiena proprie: sa se spele singur si corect pe tot corpul, sa meaga la toaleta singur, sustine psihologul.

Barbieritul poate reprezenta o provocare pentru copiii cu autism hipersensibili care nu suporta zgomotul aparatului de barbierit sau senzatia lamei pe piele, atrage atentia Carmen Hotar. “Cel mai bun exemplu pentru un adolescent este sa vada o alta persoana facand acest lucru (tatal, fratele, bunicul etc.) si sa i se explice punctual ce se intampla. Este de preferat sa priveasca acest ritual cu mult inainte de momentul in care el va face aceasta operatiune. Asa va intelege ca barbieritul este inofensiv si, dupa caz, chiar placut daca ne referim la rezultat. O prezentare pozitiva si argumentata este binevenita”, potrivit lui Carmen Hotar.

“Multi parinti prefera aparatul de ras electric pentru ca este mai sigur (nu are lame) si mai rapid. In cazul in care ati reusit in trecut sa il tundeti cu masina electrica, veti constata ca va accepta zgomotul si aveti deja un pas din procedura bifat”, sustine psihologul. In cazul extrem in care adolescentul nu accepta sub nicio forma atingerile si nu-l puteti convinge sa se barbiereasca, se poate lua in considerare varianta in care sa poarte barba. In acest caz insa va trebui sa invete sa isi ingrijeasca barba, potrivit psihologului.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 3.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns