Dr. Laura Mocanu: Bruxismul uzeaza excesiv si prematur dintii

Dentist-in-Columbus-Ohio1-300x300Aproximativ un sfert dintre romani scrasnesc din dinti in timpul zilei sau in somn, iar cei mai multi nu iau nicio masura pentru a trata aceasta problema care le poate distruge dantura, sustine dr. Laura Mocanu, specialist in stomatologie generala in cadrul Clinicii Art Implant din Bucuresti. Acest act inconstient denumit bruxism este periculos pentru dantura.

Exista oameni care strang puternic din dinti fara a-i misca-acestia sufera de bruxism centrat-si sunt oameni care scrasnesc dintii miscand maxilarele ca si cum ar mesteca in gol-acestia sufera de bruxism excentrat. “Studiile au pus in evidenta o corelare intre bruxism si anxietate sau hiperactivitate, stari resimtite spre exemplu in perioada examenelor. De asemenea, s-a demonstrat ca bruxismul apare in principal in timpul somnului lent si mai putin in timpul somnului rapid. Poate aparea insa foarte frecvent si diurn, dar in acest caz nu are legatura cu problemele de ordin dentar, ci e doar un tic inconstient strans legat de anumiti factori de stres”, a declarat dr. Laura Mocanu.

Indiferent de tipul de bruxism de care sufera o persoana sau alta, efectul este acelasi in toate cazurile. “Principala problema provocata de bruxism este uzura permanenta si excesiva a dintilor care, in unele cazuri, ajung sa se crape, dar nu numai aceasta problema este importanta. Mai pot aparea disfunctii majore la nivelul articulatiilor, migrene si chiar fracturi. Medicul dentist poate stabili diagnosticul si tratamentul in functie de gradul de uzura. Dar cel mai bine ar fi ca persoanele care sufera de bruxism sa incerce metode de relaxare si terapii comportamentale, imediat ce observa sau li se semnaleaza de catre parteneri ca au aceasta problema. De fapt, primul pas in tratarea bruxismului este constientizarea acestui tic”, sustine medicul.

O metoda de combatere a bruxismului este confectionarea unei gutiere speciale din cauciuc moale care, purtata noaptea, previne scrasnetul dintilor si uzura acestora.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns