Ministerul Sanatatii: Institutul National de Sanatate Publica va analiza situatia infectiilor nosocomiale din spitale

ministerul-sanatatii-685x320Ministerul Sanatatii a anuntat ca Institutul National de Sanatate Publica si Directia de Sanatate Publica Bucuresti vor analiza situatia infectiilor nosocomiale din spitale. Institutia a precizat ca spitalele din Romania utilizeaza ghiduri nationale si internationale precum si protocoale specifice de tratament in cazul marilor arsi. Dupa incendiul din data de 30 octombrie, Ministerul Sanatatii a transmis din nou catre unitatile sanitare care au preluat in ingrijire ranitii de la Colectiv aceste protocoale. Infectiile intraspitalicesti reprezinta, pe plan international, una dintre complicatiile cele mai frecvente ale pacientilor cu arsuri majore. Conform studiilor de specialitate in acest domeniu, 75% dintre decesele pacientilor cu arsuri sunt asociate cu complicatii infectioase sau/si leziuni pulmonare, sustine MS.

Infectiile reprezinta doar unul dintre factorii determinanti ai prognosticului in cazul pacientului cu arsuri. Principalul factor care a determinat decesul pacientilor raniti in incendiul din 30 octombrie este reprezentat de leziunile pulmonare grave. Pentru tratamentul adecvat al infectiilor nosocomiale, spitalele au avut la dispozitie medicatia si mijloacele terapeutice necesare. Acestea au fost fost asigurate prin programul destinat pacientului critic. Daca pentru anul 2015, acest program avea prevazut un buget de peste 200 de milioane de lei, dupa accident acesta a fost suplimentat cu 23,6 milioane de lei, la nivelul solicitarilor transmise de spitalele care au preluat victimele.

La solicitarea Ministerului Sanatatii, Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals a oferit consultanta de specialitate tuturor spitalelor prin medici specialisti si a efectuat analize microbiologice. Institutul National de Sanatate Publica, aflat in subordinea Ministerului Sanatatii, realizeaza in prezent o analiza a infectiilor la pacientii cu arsuri, urmand sa prezinte un raport complet si un plan de masuri concrete, potrivit MS. Directia de sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a recoltat probe care atesta incarcatura microbiana aeriana si probe care sa arate incarcatura bacteriana de pe suprafetele din incinta spitalelor. Rezultatele acestor teste vor fi finalizate in cursul saptamanii viitoare.

“Astazi, principala preocupare a echipei de la Ministerul Sanatatii o reprezinta recuperarea medicala a ranitilor care se afla in acest moment in spitalele din tara si din strainatate. Refacerea va fi de lunga durata si presupune recuperare medicala, dar si suport psihologic care sa duca la reintegrarea sociala a acestor tineri”, a declarat Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sanatatii.

Autor: Daria Finica, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns