Dr. Luminita Florea: O buna imunitate se dobandeste printr-o dieta echilibrata

Dr Luminita FloreaPotrivit medicului Luminita Florea, specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, o buna imunitate in timpul sezonului rece se dobandeste printr-o alimentatie echilibrata, dar si printr-un stil de viata sanatos.

“O buna imunitate se dobandeste printr-un echilibru in dieta (alimente imunoprotectoare, cat mai multe si mai variate), alaturi de cateva reguli de baza ce trebuie invatate de la cele mai fragede varste si aplicate pana la cele mai inaintate. Sa urmarim astfel: odihna corespunzatoare, igiena corecta, lipsa expunerii la noxe (fumatul activ sau pasiv, consumul de alcool), evitarea tratamentelor agresive si repetate cu antibiotice, miscare cat mai multa in aer liber si evitarea spatiilor inchise si a sedentarismului prelungit”, a declarat medicul, specialist in cadrul Centrului Medical ProVita din Bucuresti.

Pentru a ne bucura de activitatile de iarna si pentru a permite organismului sa raspunda corect la schimbarile de temperatura precum si la atacurile virale si bacteriene, trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi. Medicul recomanda in primul rand alegerea alimentelor cu valoare nutritiva mare, care aduc un aport proteic de buna calitate (carne alba slaba, peste si derivate, oua, lactate si branzeturi cu aport mediu de grasime in locul carnii rosii sau bogata in grasimi procesate). Trebuie sa optam pentru alimente cu glucide integrale, nerafinate, care dau un aport energetic de durata, in locul glucidelor rafinate, a alimentelor bogate in fainuri albe si zahar, precum si grasimi naturale cardio-protectoare din uleiuri vegetale, in locul grasimilor animale, a derivatelor de tip tocaturi grase si intens procesate. Nu in ultimul rand, trebuie sa includem surse bogate in vitamine, minerale si fibre, fructe si legume din abundenta, cat mai crude, nepregatite termic sau chimic.

“Cele mai periculoase alimente pentru stomacul, pancreasul sau colecistul nostru sunt: salata boeuf, sarmalele, friptura de porc, carnatii din carne de porc sau ouale umplute. Putem alege ingrediente mai dietetice (o maioneza mai usoara, o carne mai slaba), metode de preparare mai potrivite (gatitul la cuptor sau gratar in loc de prajit) si sa le consumam cat mai simplu, cu salata din belsug si fara paine, cartofi sau orez. Sa nu uitam de traditionalul cozonac, pe care este indicat sa il consumam la masa de dimineata impreuna cu o cana de lapte, ceai sau cafea, fara alte alimente”, a mai spus medicul.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns