Dr. Laura Mocanu: Pacientii cu diabet nu trebuie sa isi ascunda boala in fata medicului dentist!

dentistDr. Laura Mocanu, specialist in stomatologie generala al clinicii Art Implant din Bucuresti, atrage atentia ca pacientii cu diabet care apeleaza la serviciile unui medic stomatolog nu ar trebui sa ii ascunda acestuia boala. Pe langa faptul ca afecteaza o serie de functii ale corpului, diabetul are efecte si in zona dentara, putand provoca probleme precum: boli gingivale agresive, resorbtii osoase, infectii orale, infectii fungice, senzatie de gura uscata, dar si insuficienta a gustului.

“Boala pune in dificultate unele manopere stomatologice si de aceea este foarte important ca diabeticul sa specifice daca se afla sub tratament. Tot ce inseamna ascunderea existentei factorilor de risc poate fi periculos, deoarece anumite substante pot fi foarte, foarte daunatoare”, a declarat medicul. Conform specialistului, in cazul in care diabetul nu este tinut sub control, interventiile de tip extractii, rezectiile aplicale, implanturile dentare si alte tipuri de interventii pot provoca sangerari, modificari ale starii pacientului la nivelul glicemiei si chiar la nivel respirator si, implicit, leziuni care se inchid greu. “Este un mit ca persoanele cu diabet nu isi pot face tratamente dentare sau implanturi. Daca diabetul este monitorizat si tratat, interventiile se pot realiza fara probleme, folosind doar substante care pot fi asociate cu medicamentele pe care le ia pacientul sau care sunt tolerate de organism, in cazul acestei afectiuni”, a mai spus Laura Mocanu.

Pe termen lung, pacientul cu diabet trebuie sa acorde o importanta si mai mare igienei orale, prin curatare minutioasa cu periute moi care sa nu raneasca gingia, prin folosirea apei de gura si a dusului bucal, pentru a evita riscul aparitiei unor noi afectiuni dentare. “Din pacate, cea mai frecventa problema in astfel de cazuri este aparitia paradontozei-boala care implica pierderea treptata a suportului osos si instalarea unei culturi de bacterii destul de agresive-iar oamenii vin in stadii avansate de boala, cu mobilitate dentara crescuta, cu gingii hipertrofice, sangerari si mult tesut de granulatie. De multe ori, in astfel de cazuri singura solutie sunt extractiile si chiuretajul tesutului respectiv. De aceea, este foarte important sa se actioneze din timp!”, a mai declarat ea.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns