Reducerea incidentei tuberculozei sub 5 cazuri la 100.000 de locuitori pana in 2020, principalul obiectiv al Strategiei nationale impotriva TB

-tuberculoseMedicul Gilda Popescu, coordonatorul Programului National de Tuberculoza de la Institutul de Pneumoftiziologie din Bucuresti, a subliniat in cadrul Conferintei Nationale de Epidemiologie si Microbiologie ca obiectivul principal al Strategiei nationale de lupta impotriva tuberculozei, adoptata la inceputul anului 2015, este acela de a reduce cazurile de incidenta tuberculozei sub 5 cazuri la 100.000 de locuitori pana in 2020. “Obiectivul principal pana in 2020 este sa fie o incidenta sub 5 cazuri la 100.000 de locuitori. Incidenta trebuie sa scada anual cu 10%”, a declarat Gilda Popescu.

Ea a atras atentia ca incidenta tuberculozei in Romania este in prezent de 40 de cazuri la 100.000 de locuitori. Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in 2014 au fost dianosticate la nivel global 6,1 milioane de cazuri noi de tuberculoza, circa 3,5% dintre acestea fiind cazuri de tuberculoza multidrog rezistenta. Romania are o incidenta a tuberculozei de 4,5 ori mai mare decat media statelor Uniunii Europene si de 2,5 ori mai mare comparativ cu media statelor din regiunea OMS Europa. Romania se situeaza pe locul al saselea ca incidenta a TBC in regiunea OMS Europa, insa pe primul loc la nivelul Uniunii Europene.

“Trebuie insa sa avem fonduri pentru diagnosticul rapid al tuberculozei si sa asiguram tratamentul tuturor cazurilor de TBC. Romania are in prezent unul dintre cele mai bune sisteme de supraveghere epidemiologica. Raman insa multe cazuri netratate si nediagnosticate”, a declarat medicul.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns