Ministerul Sanatatii: Toate costurile aferente transportului si tratamentului pacientilor transferati in strainatate, suportate de statul roman

ministerul-sanatatiiMinisterul Sanatatii a anuntat ca toate costurile aferente transportului si tratamentului pacientilor transferati in clinicile din strainatate la recomandarea medicilor, vor fi suportate de catre autoritatile romane, indiferent de calitatea de asigurat a pacientului. De asemenea, Guvernul Romaniei a adoptat masuri pentru sprijinirea familiilor sau rudelor pacientilor internati in spitalele din Romania sau trimisi la tratament in spitale din strainatate, pentru perioada spitalizarii.

Potrivit unei Hotatari de Guvern, un membru al familiei sau alta ruda care insoteste un pacient transferat la un spital din strainatate va beneficia de 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare si masa (200 de euro pe zi) si 1.500 de euro pentru transport. Mai mult, pentru cea de-a doua etapa de asigurare a ingrijirilor medicale, Ministerul Sanatatii colaboreaza cu Grupul integrat de interventie in criza organizat de MS care va canaliza toate nevoile de consiliere psiho-sociala si va gestiona comuicarea cu apartinatorii pacientilor spitalizati in Romania si, ulterior, va comunica si cu pacientii externati. Potrivit Ministerului Sanatatii, grupul asigura si sustine o colaborare transparenta intre institutiile statului, fundatiile si ONG-urile ce doresc sa contribuie in perioada de criza pentru ca victimele sa beneficieze de cel mai bun tratament posibil. El este alcatuit din medici care fac parte din Comisia Ministerului Sanatatii si care se vor ocupa de evaluarea si tratarea pacientilor, reprezentanti ai COPSI, psihologi specializati in traume care vor oferi asistenta si consiliere psihologica atat pentru victime cat si pentru familiile acestora si ASproAS, asociatie a asistentilor sociali profesionisti din Romania, asigura gratuit asistenta sociala in baza normelor de evaluare europene pentru ca toti cei care au avut de suferit sa primeasca sprijinul de care au nevoie.

Grupul ofera asistenta de continuitate pe suport social in tarile in care au fost transferati pacienti. Ministerul Sanatatii precizeaza ca pentru a respecta legislatia in vigoare care vizeaza respectarea drepturilor pacientilor nu se poate face publica lista cu numele persoanelor internate sau a clinicilor din strainatate unde au fost transferate. Toate donatiile care se fac catre persoane fizice sau juridice trebuie directionate catre unitatile sanitare sau familii prin fundatii si ONG-uri, compania Unifarm sau ANMDM, in functie de natura produselor.

Autor: Daria Finica, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns