Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania: Medicii romani au facut pur si simplu minuni pentru pacientii raniti in Clubul Colectiv

club_colectiv_ambulanta_79362000Dr. Dragos George Zamfirescu, presedintele Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania, a declarat ca medicii romani au facut pur si simplu minuni pentru pacientii raniti in incendiul din Clubul Colectiv.

“Subliniem ca, pana in prezent, medicii romani au facut pur si simplu minuni pentru acesti pacienti. La cateva zile de la producerea tragediei, o parte din pacienti, dintre cei care pot suporta transportul, au inceput sa fie preluati de clinici din strainatate, conform unui protocol de cooperare la nivel european, care s-a mai aplicat si in cazul altor dezastre, de exemplu cele din Suedia (1998) si Olanda (2000). Acest lucru nu inseamna ca medicii romani nu ar fi putut sa trateze in continuare acesti pacienti sau ca ar fi fost “depasiti” in anumite situatii. Aceste transferuri in strainatate s-au facut la cererea familiilor si cu sprijinul autoritatilor romane. Unele transferuri au fost refuzate de pacienti, care au considerat ca sunt foarte bine ingrijiti in unitatile din Romania. Un lucru este sigur: atat cat va fi nevoie, chirurgii plasticieni implicati in tratarea acestor bolnavi, vor face tot ce se poate pentru salvarea lor. Medicii romani nu si-au schimbat niciun moment atitudinea”, a declarat Dragos Zamfirescu.

Asociatia a transmis felicitari intreg corpului de medici de chirurgie plastica implicat in tratarea pacientilor cu leziuni grave de arsura, dupa accidentul din Club Colectiv. “Mobilizarea si solidaritatea au fost extraordinare (medicii au venit inclusiv din concediul de maternitate, din alte orase ale tarii, au lucrat zile si nopti fara sa plece din spitale etc.). Chirurgul plastician nu se afla foarte des in situatia de a salva in mod direct vieti, insa in cazul marilor arsi se stabileste o legatura emotionala extrem de puternica intre medic si pacientul cu care nu a vorbit niciodata (medicul ii cunoaste pe dinafara toate constantele biologice, fiecare centimetru patrat de suprafata arsa sau grefata, tratamentul si chiar si prognosticul)”, potrivit ACPR.

In Bucuresti exista numeroase clinici si sectii de chirurgie plastica in care lucreaza peste 50 de medici specialisti si un numar mai mare de medici rezidenti. “Este adevarat ca numarul de paturi alocate special pentru pacientii arsi este relativ mic, dar in aceasta situatie exceptionala au fost alocate rapid paturi, in special de terapie intensiva, pentru acesti pacienti. S-au mobilizat toate resursele posibile, atat umane, cat si materiale pentru a face fata acestei situatii. Tratamentul acestor pacienti, atat local, cat si general, s-a efectuat la cele mai ridicate standarde medicale internationale. Sigur ca evolutia unor pacienti aflati intr-o stare atat de grava este grevata si de complicatii, care pot merge pana la decesul pacientului. In acest caz, datorita acestei mobilizari exemplare s-a limitat foarte mult rata complicatiilor si, evident, a deceselor. Acest lucru a fost subliniat de catre specialisti de marca veniti din Israel, Franta, Marea Britanie, care au subliniat profesionalismul medicilor romani si au aratat si ei ca in astfel de cazuri, de arsuri intinse asociate cu grave leziuni inhalatorii, mortalitatea este de regula peste 80-90%”, au mai spus reprezentantii Asociatiei.

ACPR a subliniat si colaborarea foarte buna cu medicii anestezisti si le-a multumit pentru profesionalismul si efortul exceptional pe care l-au demonstrat. Asociatia le-a multumit si tuturor medicilor de alte specialitati implicati in tratarea pacientilor afectati de incendiul din Clubul Colectiv, asistentelor de chirurgie plastica, reanimare si anestezie si psihologilor care au fost aproape de pacienti, familiile acestora si de personalul medical. ACPR considera ca trebuie pus in aplicare planul deja existent de infiintare a centrelor de tratare a pacientilor arsi, conform standardelor internationale, precum si dotarea si folosirea mai eficienta a sectiilor de arsi existente in Romania.

Pacientii arsi sunt considerati drept pacienti cu cea mai complexa forma de trauma. Centrele de arsuri sunt singurele spitale unde pacientii arsi au cele mai mari sanse de supravietuire si de vindecare cu sechele minime. Infrastructura tehnica, medicala si logistica a acestor centre este speciala. Chiar si in aceste centre rata de supravietuire este corelata si cu volumul de pacienti tratati in mod obisnuit, potrivit Asociatiei.

In situatia incendiilor in spatiu inchis, exista victime care reusesc sa scape rapid din incendiu si au arsuri sub 30% din suprafata corpului sau victime care sunt prinse inauntru si au arsuri cu potential letal de peste 70% din suprafata corpului. In aceste cazuri, leziunile inhalatorii sunt principalul factor de predictie al mortalitatii. Ratele mari de deces imediat sunt cauzate de hipozie (lipsa de oxigen), leziunile de cai aeriene superioare, leziunile inhalatorii, intoxicatia si inhalarea de produsi toxici rezultati in urma arderii materialelor ambiante. 80% dintre victime nu provin in urma arsurilor de cai aeriene superioare, ci inhalarii de produsi toxici (monoxid de carbon si acid cianhidric). Rata de mortalitate doar in prezenta leziunilor inhalatorii (fara arsuri) variaza intre 45-78%.

Conform ACPR, statistica mortalitatii in cazul arsurilor asociate cu leziuni inhalatorii, in functie de suprafata arsa (la categoria de varsta la care s-au aflat victimele din Clubul Colectiv)  este urmatoarea: sub 20% suprafata arsa-riscul de mortalitate creste de patru ori fata de situatia arsurilor fara leziuni inhalatorii, arsuri 20-40%-riscul de mortalitate creste de cinci ori, intre 40-60%-mortalitatea este dubla, peste 60%-mortalitatea este de 67% (fata de 37% fara leziuni inhalatorii). 45% dintre leziunile inhalatorii se opresc deasupra corzilor vocale, 50% ajung in caile aeriene majore si 5% determina leziuni directe ale tesutului pulmonar si determina deces precoce prin insuficienta respiratorie acuta (cum a fost situatia in aceste cazuri). Efectul acidului cianhidric si al monoxidului de carbon este acela de blocare a capacitatii de reactie si determina o rata mare de decese, in cazul incendiilor din spatiu deschis. Acidul cianhidric este o toxina care blocheaza utilizarea oxigenului de catre celule (la nivel mitocondrial) chiar daca acesta este adus in cantitati suficiente, rezultand o stare de insuficienta acuta energetica, cu afectarea marilor consumatori (sistem nervos central, sistem cardiovascular si plamani). Substanta este utilizata ca si arma chimica. Monoxidul de carbon se leaga de 200 de ori mai usor de hemoglobina decat oxigenul si astfel scade dramatic capacitatea de transport a oxigenului.

Autor: Daria Finica, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns