Ruxandra Ulmeanu: Medicina defensiva, practicata de multi medici pe fondul temerilor legate de malpraxis

-malpraxis--IPotrivit medicului Ruxandra Ulmeanu, medic pneumolog in cadrul Institutului de Pneumologie “Marius Nasta” din Bucuresti, numerosi medici au ajuns sa practice medicina defensiva pe fondul temerilor legate de malpraxis. Ea a declarat in cadrul Conferintei “Managementul Bolilor Pulmonare” desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute in Bucuresti ca teama de malpraxis ii face pe unii medici sa incerce sa reduca la minimum riscul de a gresi, solicitand investigatii medicale care nu sunt necesare sau evitand proceduri medicale riscante.

“In contextul actual, de multe ori apare medicina defensiva care conduce prescrierea de investigatii suplimentare sau evitarea procedurilor complexe pentru a se evita riscurile. Medicina defensiva urmareste reducerea la minimum a riscului de a gresi si de a exista consecinte severe pentru pacientii in cauza. Efectele medicinei defensive constau in teste si in proceduri medicale numeroase, chiar daca beneficiile sunt scazute”, a declarat medicul.

Ea a precizat ca in Statele Unite 91% dintre medici au declarat ca prefera sa recomande mai multe teste decat este necesar, fapt asociat cu cresterea costurilor si cu beneficii reduse pentru pacienti. “Medicina defensiva reprezinta un factor major in ceea ce priveste cresterea costurilor ingrijirilor medicale. Ea afecteaza atat pacientii, cat si medicii”, a mai spus Ruxandra Ulmeanu.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 1.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns