Interviu prof. dr. Ufuk Abacioglu: Pacientele cu cancer mamar nu trebuie sa se teama de radioterapie

pink-ribbon_3054334bProf. dr. Ufuk Abacioglu, seful departamentului de radioterapie oncologica din cadrul Universitatii Marmara din Istambul, ne-a acordat un interviu in care a explicat pe larg avantajele radioterapiei in cancerul mamar. Prezent la Conferinta Internationala privind Cancerul Mamar, organizata la Bucuresti de Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie, reputatul specialist a subliniat faptul ca femeile cu cancer la san nu ar trebui sa se teama de radioterapie, intrucat noile tehnici asigura reducerea semnificativa a efectelor secundare.

Rep. GhidCabinet.ro: Care sunt cele mai noi metode utilizare in domeniul radioterapiei?

Prof. dr. Ufuk Abacioglu: Cancerul de san este o boala foarte frecventa in prezent. Aceasta afectiune necesita intotdeauna eforturi multidisciplinare pentru tratament. Una din componentele majore ale tratamentului este reprezentata de chirurgie. Ea a dominat timp de multe decenii terapia in domeniul cancerului mamar. Insa o parte importanta a tratamentului local este reprezentata de radioterapie. In ultimii ani, tratamentul sistemic s-a dezvoltat foarte mult.  Acesta include chimioterapie, terapie hormonala si tratament chirurgical, insa, in ultimii zece ani, si tehnicile de radioterapie s-au imbunatatit semnificativ. Noile tehnici de radioterapie sunt importante in special pentru tintirea mai eficienta a tumorilor, dar si pentru protectia mai buna a tesuturilor inconjuratoare . De asemenea, tehnicile de imagistica utilizate in timpul tratamentului ne ajuta sa tintim mai eficient tumorile canceroase. Un alt aspect in cadrul caruia s-au realizat progrese este acela de a face terapia mai usor de suportat pentru paciente pentru o perioada mai lunga de timp cum ar fi sase sau sapte saptamani. In urma aplicarii acestor tratamente, putem reduce perioada de administrare a terapiilor orale la trei sau patru saptamani. De asemenea, exploram rolul tratamentelor locale in combinatie cu radioterapia, astfel incat iradierea sa fie cat mai redusa. Cercetarea in acest domeniu continua. Nu exista un tratament standard pentru toti pacientii, insa exista optiuni noi de tratament pentru anumiti pacienti, inclusiv aceea de a limita tratamentul la trei sau patru saptamani. Exista numeroase tehnici de a efectua iradierea partiala a sanului, iar in urmatorii ani vom putea observa rezultatele pe termen lung ale acestor tratamente.

GhidCabinet.ro: Care este procentul pacientelor cu cancer mamar care necesita radioterapie?

Prof. Abacioglu: Atunci cand vorbim despre cancerul mamar depistat in stadia incipiente, daca pacientele doresc sa beneficieze de interventii chirurgicale care sa conserve cea mai mare parte a sanului, toate au nevoie de radioterapie, aceasta fiind o componenta a tratamentului de conservare a sanului. Daca pacientele au suferit o mastectomie, caz in care sanul a fost indepartat, atunci doar pacientele cu risc crescut de reaparitie a cancerului au nevoie de radioterapie dupa interventia chirurgicala. Circa jumatate dintre pacientele care au suferit o mastectomie au nevoie de radioterapie. Procentul pacientelor care beneficiaza de radioterapie este ridicat. Chiar si in cazul pacientelor cu cancer mamar metastatic este nevoie de radioterapie. In ultimii ani aceste paciente au primit in general doar ingrijiri palliative, insa acum incercam sa vindecam aceste paciente reducand metastazele . Pacientele aflate intr-un anumit stadiu al metastazelor  pot incepe tratamentul sistemic, urmat apoi de tratamente locale care constau in radioterapie. In viitor vom putea sa spunem ca am reusit sa crestem speranta de viata a acestor paciente cu ajutorul tratamentului radioterapic.

GhidCabinet.ro: Potrivit estimarilor, doar 70% dintre pacientii romani care necesita radioterapie au acces la astfel de servicii. Care este situatia in Turcia?

Prof. Abacioglu: Pot sa spun ca pacientii nostri au acces mai larg la servicii de radioterapie. Cu toate acestea, accesul redus nu reprezinta singura problema pe care o au Romania si Turcia in ceea ce priveste radioterapia. Chiar si in alte state europene pacientii nu au acces suficient la servicii de radioterapie. Exista numeroase cauze ale acestui fenomen. Printre ele se numara numarul mare de pacienti, faptul ca tratamentele se realizeaza pe perioade lungi sau logistica din cadrul centrelor. Cu toate acestea, ceilalti medici oncologi ar trebui sa consilieze pacientul sa mearga la sedinte de radioterapie. Aceasta este o problema generala in intreaga lume. Si in Turcia exista acest fenomen in care pacientii nu primesc suficiente indicatii pentru radioterapie, chiar daca tratamentul este necesar. Estimez ca 80% din pacientii turci care necesita radioterapie au acces la astfel de servicii. In viitor speram sa largim si mai mult accesul.

GhidCabinet.ro: Care este caracteristica principala a tehnicilor moderne de radioterapie?

Prof. Abacioglu: Radioterapia poate fi aplicata fractionat in diferite zone ale corpului si pentru perioade mai scurte de timp. Am inregistrat rezultate bune si cu astfel de tratamente care asigura un control de peste 90% al evolutiei tumorilor.

GhidCabinet.ro: Exista efecte secundare mai reduse?

Prof. Abacioglu: Da, aceasta procedura are efecte secundare mai reduse in unele cazuri nu se inregistreaza niciun efect secundar pentru ca este un tratament foarte tintit care se concentreaza doar asupra tumorii canceroase, fara sa fie afectate tesuturile inconjuratoare. Acesta este un tratament foarte eficient si foarte convenabil pentru paciente.

GhidCabinet.ro: Care sunt cele mai importante argumente pentru a convinge o pacienta reticenta sa accepte radioterapia?

Prof. Abacioglu: Cred ca cel mai bun lucru este ca pacientele sa vorbeasca cu alte paciente care s-au aflat in aceeasi situatie si care au beneficiat de radioterapie. Ele vor afla atunci ca radioterapia este in prezent asociata cu foarte putine efecte secundare si ca nu ar trebui sa se teama de aceste proceduri.

GhidCabinet.ro: Cu cat cresc sansele de supravietuire ale pacientelor care beneficiaza de radioterapie?

Prof. Abacioglu: Studii clinice de mare amploare au evaluat modul in care radioterapia creste speranta de viata a pacientelor. Spre exemplu, la pacientele cu cancer mamar avansat care au suferit o mastectomie, la zece ani de la procedura speranta de viata creste in medie cu 5%. Spre exemplu, daca speranta de viata este de 60%, ea creste la 65% in cazul pacientelor care au beneficiat de sedinte de radioterapie. Aceasta reprezinta o realizare importanta atunci cand vorbim de terapia locala in cancerul mamar.

GhidCabinet.ro: Ce ati sfatui autoritatile romane in domeniul sanitar pentru a imbunatati serviciile de radioterapie din Romania?

Prof. Abacioglu: Cred ca autoritatile din Romania trebuie sa fie mai deschise, sa ia in calcul toate alternativele pentru a creste accesul pacientilor la servicii de radioterapie. Acest aspect vizeaza toate tratamentele din domeniul oncologic. De asemenea, trebuie sa tina mai mult cont si de opinia persoanelor care au grija de acesti pacienti. Spre exemplu, ar trebui sa ceara opinia medicilor, a managerilor de spitale cu privire la modul in care pot imbunatati rezultatele acestui tip de tratament.

GhidCabinet.ro: Ar trebui sa investeasca mai mult in aparatura medicala?

Prof. Abacioglu: Cred ca sistemul ar trebui sa colaboreze si cu companiile private. Nu este posibil sa faci acest lucru singur, iar autoritatile trebuie sa inteleaga acest lucru.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns