Interviu Prof. dr. Michaela Berkovici: Dezvoltarea serviciilor de ingrijire paliativa in Romania, o urgenta

2013-08-27-14-02-26-8730deef9271349c60287d8f14ccdd1aProf. dr. Michaela Berkovici, presedintele Asociatiei de Medicina Paliativa din Israel si reputat specialist in cadrul Academic Medical Center Hospital din Tel Hashomer, ne-a acordat un interviu in care subliniaza faptul ca Romania trebuie sa isi dezvolte cat mai rapid un sistem de ingrijiri paliative, avand in vedere fenomenul imbatranirii populatiei. In opinia medicului, oncologii ar trebui sa acorde o atentie mult mai mare pacientilor care necesita ingrijiri paliative, acest tip de ingrijiri vizand inclusiv efectele secundare asociate tratamentelor oncologice, nu doar ingrijirea pacientilor aflati la sfarsitul vietii.

Reporter GhidCabinet.ro: Cand sunt indicate ingrijirile paliative in cazul pacientilor oncologici?

Prof. dr. Michaela Berkovici: Ingrijirile paliative sunt indicate de la inceputul bolii, de cand se diagnosticheaza boala. Alaturi de un medic oncolog trebuie sa fie si un specialist in ingrijiri paliative. Un medic oncolog trebuie sa aiba cunostinte de paliatie pentru a putea sa isi urmareasca bolnavul, iar daca situatia pacientului este mult mai dificila se poate aduce si un specialist in ingrijire paliativa. Acest tip de ingrijiri nu vizeaza doar simptomele de la sfarsitul vietii. In cazul afectiunilor oncologice e vorba de toata simptomatologia asociata bolii, dar si simptomele asociate tratamentelor oncologice, chimioterapice sau biologice. Toate vin cu problemele lor, plus ca viata pacientilor se modifica radical, lucrurile se schimba, anturajul se schimba, prietenii fug, sotul fuge sau sotia fuge, copiii nu-si mai recunosc mama pentru ca si-a pierdut parul sau ca este suparata sau nervoasa si nu are rabdare sa stea sa isi petreaca timpul cu ei. Exista probleme in care pacientul are nevoie de foarte multa interventie iar medicul are nevoie de ajutor.

GhidCabinet.ro: Ce rol are terapia psihologica in ingrijirile paliative?

Michaela Berkovici: Ea joaca un rol important, fara discutie. Si ma refer aici si la terapia psihologica si la cea spirituala. Noi avem oameni specializati care, in afara de psiholog, dau suport spiritual bolnavului.

GhidCabinet.ro: Ce servicii sunt incluse in ingrijirea paliativa in Israel?

Michaela Berkovici: Sunt ingrijirile palliative care merg odata cu boala si vizeaza simptomatologia bolnavului, iar cand boala avanseaza si bolnavul nu mai poate fi salvat este posibila acordarea de servicii paliative la domiciliu. De asemenea, se pot acorda servicii paliative in regim de internare in centre de tip hospice raspandite in diversele sectii, insa care trebuie sa aiba un specialist care sa conduca tratamentul. Initial, cand au fost infiintate, hospice-urile erau destinate doar pacientilor in stadiu terminal, in ultima saptamana de viata. In prezent lucrurile s-au schimbat putin. Hospice-ul primeste pacientii foarte complicati care nu au posibilitatea sa stea acasa, nu au bani pentru ca patul de hospice nu se plateste, in Israel este inclus in asigurarile medicale. Iar pacientii internati aici gasesc un acoperis care se cheama mai mult sau mai putin o a doua casa si in care cineva are grija de ei ca o familie si nu neaparat privindu-i ca pacienti care vin si pleaca.

GhidCabinet.ro: In Romania serviciile de paliatie nu sunt foarte dezvoltate, fiind sustinute in special de initiative private. Care credeti ca ar trebui sa fie evolutia lor in timp?

Michaela Berkovici: Romania este foarte mare si are nevoie de numeroase centre de ingrijire paliativa. Din pacate eu am avut doua experiente foarte triste aici in tara cu doi pacienti oncologici care, desi li s-au oferit servicii paliative, in realitate nu au primit astfel de servicii la standardele necesare. Iar eu, ce proiecte am incercat sa coordonez din afara, sa ajut sa se dezvolte in Romania, in cazul lor autoritatile nu au vrut sa primeasca niciun fel de sfat.

GhidCabinet.ro: Este nevoie de educatie in domeniul paliatiei in Romania?

Michaela Berkovici: Este nevoie de mult training. Este nevoie si de oameni deschisi spre asta. Adica nu oameni care vor sa se cheme specialisti in medicina paliativa dar au ramas medicii curanti care erau odata si nu inteleg despre ce este vorba, refuza sa fie putini mai elastici, sa lase putin la o parte importanta analizelor, sa inteleaga faptul indiferent daca se fac analize sau nu tot acolo se ajunge si sa aiba putin mai multa grija de bolnav, mai mult timp sa vorbeasca cu el, mai mult timp sa se ocupe de simptomatologie, sa masoare simptomele. De exemplu, eu folosesc fisele de observatie pe care notez in fiecare dimineata evolutia durerii in timpul noptii dar pentru asta iti trebuie timp. Daca un medic se ocupa in exces de analize sau de alte tratamente care nu pot imbunatati viata sau speranta de viata a pacientului acest lucru nu este benefic pentru pacient. Exista cazuri in care orice i-ai da pacientului nu il aduci pe calea cea buna. Bolnavii care au nevoie de ingrijiri palliative sunt foarte fini, foarte usor de decompensat, adica de scos de pe linia de plutire. Pentru a avea rezultate bune trebuie sa stii ce trebuie sa faci si sa vrei sa faci acest lucru.

GhidCabinet.ro: Este o solutie ca statiul sa sprijine initiativele private in domeniu?

Michaela Berkovici: Eu consider ca initiativele private ii aleg totusi pe oamenii care au bani. Pacientii care nu au bani au mai multa nevoie de ingrijiri paliative, ei nu au o casa cum trebuie, nu au bani sa isi cumpere medicamente, nu au bani sa isi angajeze pe cineva care sa stea sa ii ingrijeasca. De aceea astfel de servicii ar trebui infiintate de fapt de stat. Au existat, spre exemplu, pacienti care au luat tratamente naturiste si care au ajuns chiar sa isi vanda casa pentru tratamentele acestea si pana la urma au ajuns la mine si de la mine au ajuns la cimitir. La noi in Israel ingrijirea paliativa este oferita de companiile de asigurare de sanatate. Exista cateva companii de asigurari de sanatate la care esti obligat sa te inscrii. Si printre serviciile incluse in pachet este si ingrijirea paliativa.

GhidCabinet.ro: Marea Britanie a fost recent recunoscuta ca avand cea mai buna ingrijire paliativa din lume…

Michaela Berkovici: Asa este. Ei au inceput. Ei au plecat de la Spitalul St. Cristopher din Londra si au plecat de la o femeie care initial a fost sora medicala iar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a facut schimbare de meserie: a devenit sora sociala. Fiind sora sociala intr-un spital oarecare, directorul spitalului i-a propus, ceea ce se intampla foarte rar, sa invete medicina. S-a dus si a invatat medicina si cand a revenit ca intern in spitalul respectiv a cunoscut un pacient evreu care fugise din Polonia in timpul razboiului si care avea cancer pulmonar. Ea l-a ingrijit foarte mult pe acest pacient si impreuna au inceput sa creeze un vis. Visul ca bolnavii acestia care nu au nicio sansa de a scapa de boala sa aiba un acoperis unde sa fie crezuti si sa fie tratati ca niste oameni. Pacientul polonez cand a murit a lasat 500 de lire sterline pentru a incepe constructia spitalului St Cristopher care a devenit primul din lume specializat in ingrijiri paliative.

GhidCabinet.ro: Medicii oncologi ar trebui sa acorde mai multa atentie ingrijirilor paliative?

Michaela Berkovici: Cu siguranta. In primul rand trebuie sa isi schimbe atitudinea fata de bolnav. Bolnavul nu este un obiect. Bolnavul este un om ca si noi. Pana la urma venim din aceeasi mare, suntem aceleasi picaturi. Nu stii cand ajungi in situatia de a te confrunta cu o boala potential fatala. Este foarte important sa fii om, in primul rand. Sa stii tu ca medic sa ii dai bolnavului inclusiv o parte din suportul psihologic de care are nevoie. Tu ca medic cand incepi sa tratezi un astfel de bolnav nu stii unde ajungi cu el. Ori moare, ori traieste. Dar trebuie sa stii sa ii dai ingrijiri paliative de la inceput.

GhidCabinet.ro: Ce considerati ca este mai important pentru pacient, sa ii fie alinata durerea sau sa fie familia aproape de el?

Michaela Berkovici: Amandoua sunt la fel de importante. Familia are o foarte mare influenta asupra unui bolnav. Familia il poate calma, familia il poate infuria, ea il poate aduce in starea de delirium, dar cel mai important este sa mergi impreuna cu familia si bolnavul. Eu sunt presedintele Asociatiei de Medicina Paliativa in Israel si am infiintat acolo specializarea de medicina paliativa. Noi am primit recunoasterea acum doi ani. Dar a fost o lupta foarte grea. O lupta grea din cauza oncologilor, geriatrilor, medicilor de familie care, oarecum, s-au opus dezvoltarii acestei specialitati, gandindu-se probabil ca li se ia o felie din prajitura. Cei mai multi au gandit: asta e treaba noastra, de ce sa mai fie inca o meserie? Si aici este o lupta politica si nu este deloc usoara. In clipa in care un medic isi da seama ca nu are sorti de izbanda si trece bolnavul la un paliator care sa aiba grija de toate efectele  bolii, el se elibereaza de un pacient pana la urma si poate sa primeasca altul.

GhidCabinet.ro: Centrele de ingrijire paliativa din Israel ofera terapie psihologica si pentru ingrijitori, avand in vedere situatia la care sunt expusi?

Michaela Berkovici: Eu am pe sectie psiholog si consilier spiritual si sora sociala care deservesc si familia si bolnavul in acelasi timp. De multe ori, bolnavii nu vorbesc, bolnavii sunt in coma, de multe ori sunt bolnavi care nu stiu pe ce lume traiesc, nu mai recunosc pe nimeni si atunci trebuie sa iei familia si sa o sustii ca sa poata sa depaseasca momentele grele si sa fie alaturi de pacient pana in ultima clipa. Familia intelege de cele mai multe ori, dar sunt si familii care nu inteleg. Sunt apartinatori care vad ca sfarsitul e aproape si doresc un tratament chimioterapic, desi stiu ca nu are niciun efect si desi stiu ca fiecare zi care trece sub un astfel de tratament care nu isi are rostul poate sa fie ultima zi a pacientului sau poate sa fie o suferinta in plus. Un astfel de tratament poate sa faca mai mult rau pentru un organism care ajunge in stadiul de a-si preda armele. El nu mai poate fi atacat din afara cu un tratament puternic pentru ca atunci il dobori pur si simplu.

GhidCabinet.ro: Cat dureaza pregatirea in domeniul ingrijirilor paliative in sistemul de sanatate israelian si in ce consta?

Michaela Berkovici: La noi aceasta pregatire este considerata subspecializare si trebuie sa ai neaparat o alta specializare inainte de a putea sa o urmezi. Pregatirea este de doi ani in care specialistii sunt pregatiti prin rotatie. Se pregatesc 12 luni intr-un centru paliativ, sase in internare si sase in ingrijirea de domiciliu. Apoi se face pregatire prin rotatie: 3 luni la geriatrie, 3 luni la oncologie, 3 luni la durere. Iar cei care vor sa fie specialisti in ingrijirile paliative pediatrice pot sa ceara sa mearga in sectiile de oncologie pediatrica. Medicii trebuie sa treaca prin toate aceste programe. Exista un curriculum, ce anume trebuie sa stie sa faca si sa invete in decursul acestei perioade, iar la final se da un examen strict si greu. Daca acum doi ani am fost recunoscuti ca specialisti, acum suntem in stadiul de recunoastere a centrelor care vor educa viitorii specialisti. Nu are de ce sa nu fie cerere pentru ca si oncologii,si medicii de familie si geriatrii de la noi pana la urma vor fi nevoiti sa faca subspecializarea aceasta pentru ca societatea imbatraneste foarte mult. Sunt multi oameni care imbatranesc, se imbolnavesc cu boli incurabile, inclusiv boli de inima, diabet, dementa. Asa ca, incet-incet, cred ca toata lumea va trebui sa ia lectii in domeniu si sa stie sa se adreseze acestor bolnavi in functie de cerintele lor.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns