Interviu Dr. Magdalena Ciobanu: Aproximativ un sfert din populatia Romaniei fumeaza

fumatDr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National “Stop Fumat!” desfasurat de Ministerul Sanatatii, ne-a acordat in exclusivitate un interviu in care a vorbit despre pericolele fumatului si prevalenta acestui viciu in Romania, dar si despre terapiile disponibile pacientilor care doresc sa renunte la fumat si despre atitudinea pe care ar trebui sa adopte acestia pentru a reusi.

Reporter GhidCabinet.ro: Care este prevalenta fumatului la adulti in Romania?

Dr. Magdalena Ciobanu: Ultimul Eurobarometru realizat de Comisia Europeana si publicat in luna mai anul acesta ne arata ca prevalenta fumatului in randul populatiei adulte, aduca fumatori ocazionali si fumatori zilnici este de de 27% in scadere fata de Eurobarometrul precedent din 2012 cand era de 30%. Pe de alta parte studiile care au fost facute in Romania de Ministerul Sanatatii si anume studiul GATS, un studiu care a folosit metodologia OMS-ului, ne arata la nivelul anului 2011 o prevalenta a fumatului zilnic de 24%. Oricum toate studiile au o marja de eroare de plus sau minus 3%. Practic, pentru o mai buna intelegere a fenomenului, cam un sfert din populatia Romaniei este fumatoare.

Rep. GhidCabinet.ro: Unde se claseaza Romania la nivel european din punct de vedere al prevalentei fumatului?

Dr. Magdalena Ciobanu: Cred ca suntem pe locul 14 in Uniunea Europeana conform celor mai recente date.

Rep. GhidCabinet.ro: Care sunt principalele afectiuni determinate de fumat sau asociate acestui viciu?

Dr. Magdalena Ciobanu: Principalele boli determinate de fumat depind de perceptia fumatorului despre ceea ce este important. De exemplu, la o varsta tanara conteaza foarte mult ridurile, conteaza foarte mult tulburarile de erectie, conteaza foarte mult faptul ca, daca esti femeie tanara care isi doreste sa aiba un copil, ramai insarcinata mai greu sau nu ramai deloc insarcinata. Acest lucru reprezinta o problema. In clipa in care depasesti 45-50 de ani si incepi sa apreciezi calitatea vietii sunt mai importante infarctul miocardic, arterita, bronsita cronica, emfizemul pulmonar, cancerul pulmonar, cancerul de san. Sunt boli care afecteaza mult viata pacientului sau o pun in pericol.

Rep. GhidCabinet.ro: Care sunt tratamentele la care au acces pacientii in cadrul Centrului National “Stop Fumat”?

Dr. Magdalena Ciobanu: Tratamentul dependentei de nicotina este recomandat de toate societatile medicale din domeniu. El este un tratament standardizat care foloseste medicamente ce contin nicotina. In Romania sunt disponibili plasturii si spray-urile cu nicotina, dar si medicamente sub forma de comprimate care nu contin nicotina.

Rep. GhidCabinet.ro: Au acces pacientii in cadrul centrului pe care il coordonati si la terapie psihologica?

Dr. Magdalena Ciobanu: Consilierea psihologica a bolii se adreseaza componentei psihice a acestei afectiuni, adica dependentei psihologice. Exista psihologi bine pregatiti in domeniu care au participat la traininguri specializate. Daca o persoana nu are timp, nu are dispozitie sau nu are psiholog in localitate, exista Tel Verde Stop Fumat care este o linie telefonica gratuita la care raspund psihologii specializati. Numarul de telefon la care pot apela pacientii este 0.800.8STOPFUMAT (0.800.87.86.73).

Rep. GhidCabinet.ro: Ce mesaj ati dori sa transmiteti persoanelor care doresc sa renunte la fumat?

Dr. Magdalena Ciobanu: Doresc sa le transmit sa incerce. Sa incerce sa nu fumeze macar o zi pentru ca nu au absolut nimic de pierdut. Au numai de castigat. In cazul in care constata ca devin nervosi, ca le este greu sa faca fata gradului de nervozitate, de agitatie, inseamna ca au sevraj de nicotina. Acest lucru inseamna ca dependent de nicotina este mare, deci medicamentele ar putea sa ii ajute. Daca dupa prima zi de fumat constata ca nu este chiar atat de greu, atunci inseamna ca trebuie doar sa isi propuna ca din ziua X sa nu mai fumeze. Deci, sa isi regaseasca avantajele vietii de nefumator.

Autor: Daria Finica, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns