ARPIM solicita cresterea bugetului pentru medicamentele compensate

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), trage un semnal de alarma cu privire laLogo Arpim situatia compensarii medicamentelor in Romania. ARPIM arata ca, desi ultima rectificare bugetara a fost pozitiva, bugetul medicamentelor compensate nu a fost suplimentat. Potrivit Asociatiei, producatorii de medicamente sunt obligati sa sustina integral tratamentul pentru tot ceea ce depaseste bugetul de stat, fixat la nivelul consumului din 2011.

Potrivit ARPIM, pentru ca toti pacientii romani sa poata beneficia de tratamentele de care au nevoie, este nevoie de o suplimentare cu cel putin 1,25 miliarde de lei a bugetului alocat compensarii medicamentelor. “Pacientii sunt lasati in voia sortii, iar noi, companiile producatoare de medicamente, suntem fortate sa le sperijinim tratamentul prin taxa clawback”, a spus Calin Galaseanu, presedintele ARPIM.

In trimestrul al doilea al anului 2015, taxa clawback a ajuns la 24% din vanzarile medicamentelor, un procent care a depasit cu mult estimarile Cegedim si ale industriei, care pornind de la scaderea pietei, anticipau un procent de clawback cuprins intre 15-20% . ARPIM spera ca taxa clawback pe trimestrul al treilea sa scada pana la un procent de circa 10%, in contextul modificarii preturilor medicamentelor. Daca acest lucru nu se va intampla, producatorii ar putea fi pusi in situatia de a retrage anumite produse de pe piata deoarece sustinerea lor nu va mai fi posibila din punct de vedere economic.

Companiile membre ale ARPIM subliniaza ca formula actuala de calcul a taxei clawback este atat in devavoarea sistemului, cat si a pacientilor si propune implementarea unui mod de calcul non-discriminatoriu, sustenabil si echitabil atat pentru producatorii de medicamente originale, cat si pentru cei care produc medicamente generice. In paralel, este imperios necesara cresterea bugetului alocat medicamentelor, pentru ca industria farmaceutica sa nu mai fie obligata sa suporte deficitul bugetar, o situatie cu impact dramatic asupra mediului investitional din industria farma si cu consecinte dezastruoase privind accesul pacientilor la tratamente inovatoare.

 

Sursa: Agerpres Foto: octeec.com

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns