Apneea in somn reprezinta un risc pentru sanatatea publica, potrivit dr. Valeriu Bronescu

apnee in somnSindromul de apnee in somn (SAS) reprezinta o problema de sanatate publica, potrivit dr. Valeriu Bronescu, medic primar ORL in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov. Boala afecteaza o cincime din barbati si a noua parte din femei dupa varsta e 30-40 de ani. Cel mai important risc asociat cu aceasta afectiune este cel cardiovascular, posibilitatea de a face un accident vascular fiind de trei-patru ori mai mare decat la persoanele care nu sufera de acest sindrom. Studiile arata ca 80% din pacientii care sufera de apnee in somn se confrunta cu obezitatea si sufera si de hipertensiune arteriala. Apneea in somn se manifesta prin pauze in respiratie ce depasesc 10 secunde, numarul lor fiind de peste 5 pauze pe ora in cazul apneei moderate sau chiar de peste 50 de pauze pe ora in cazul formei severe. La 95% dintre pacientii cu apnee in somn este prezent si sforaitul.

“Instalarea apneei in somn este asociata unor factori de risc precum: obezitatea, varsta (simptomele sunt mai frecvente la persoanele trecute de varsta de 30 de ani), factorii genetici sau deformari ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza. Scolioza influenteaza functionalitatea corecta a tractului respirator si pozitia in timpul somnului”, a explicat dr. Bronescu. Desi exista cazuri rare, apneea in somn ii poate afecta si pe copii. Se manifesta prin sforait, agitatie sau treziri frecvente si poate determina in timp intarzierea in dezvoltare, comparativ cu copiii de aceeasi varsta.

Chirurgia obezitatii si-a dovedit de-a lungul anilor eficienta in tratamentul sindromului de apnee in somn prin scaderea ponderala marcata si diminuarea adipozitatii din zona gatului. De asemenea, in chirurgia ORL exista tehnici specifice pentru tratamentul afectiunii, mai precis a componentei de obstructie nazo-faringiana, conform medicului. Rezultatele chirurgie sunt net superioare rezultatelor tratamentului conservator, rata de remisie a sindromului de apnee in somn fiind de peste 90%. Tratamentul se efectueaza intr-o singura internare de 5 zile, potrivit dr. Bronescu.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns