Vasile Cepoi: Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate ar putea fi acreditata de Societatea Internationala pentru Calitate in Sanatate

cepoiAutoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS) a anuntat ca a inceput demersurile pentru acreditarea de catre Societatea Internationala pentru Calitate in Sanatate (ISQua). Procesul vizeaza atat acreditarea standardelor de calitate, cat si acreditarea ANMCS si a programelor de training.

“Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate doreste sa schimbe mentalitatea in sistemul medical, punand accent pe calitatea serviciilor medicale si pe siguranta pacientului. Intregul concept pe care se fundamenteaza politica de calitate a serviciilor de sanatate promovata de ANMCS are la baza principiile internationale in domeniu. Unul din obiectivele noastre este sa fim acreditati de catre ISQua, pentru a fi recunoscuti pe plan international”, a declarat dr. Vasile Cepoi, presedintele institutiei.

Pentru a obtine acreditarea internationala, primul pas este revizuirea si completarea standardelor de calitate. In prezent, ANMCS este in proces de selectare a expertilor care vor lucra la elaborarea editiei a II-a a standardelor pentru spitale. Expertii vor fi selectati pe baza propunerilor primite de la asociatiile de pacienti, organizatiile profesionale, sindicate, institutii si autoritati din domeniu, pe baza unor criterii clare de competenta, potrivit institutiei.

Ulterior, vor urma alte selectii pentru experti pentru realizarea standardelor pentru medicina primara, ambulatoriu etc. Procesul de selectie este organizat potrivit prevederilor Hotararii de Guvern 629/2015 privind componenta, atributiile, modul de organizare si functionare ale ANMCS.

“Procedura noastra respecta regulile internationale de adoptare a unor standarde si ar trebui sa determine un grad crescut de acceptare din partea profesionistilor, care le vor implementa. Principiile care vor trebui respectate in elaborarea standardelor sunt cele pe care le promoveaza ISQua. Implementarea acestor standarde va trebui sa duca la accesul facil la serviciile medicale de care au nevoie pacientii, o mai buna informare a acestora cu privire la problemele lor si la implicarea pacientului in luarea deciziilor”, considera presedintele ANMCS. Instutia a fost infiintata prin reorganizarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS).

Autor: Daria Finica, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns