Dr. Laura Mocanu: Leacurile babesti, un dezastru pentru dinti

Dentist-011Potrivit dr. Laura Mocanu, specialist in stomatologie generala, utilizarea leacurilor babesti pentru tratarea problemelor dentare poate fi dezastruoasa pentru sanatatea dintilor. Numerosi romani mai folosesc inca metode empirice pentru a-si trata problemele dentare, recurgand spre exemplu la usturoi, alcool, patrunjel, aspirina, tamaie sau chiar deodorant. Medicul Laura Mocanu, specialist in stomatologie generala in cadrul Art Implant, avertizeaza ca toate aceste metode de tratament epirice reprezinta un dezastru pentru dinti.

“Pe oameni ii sperie mirosul si bazaitul turbinei, dar si seringa, asa ca prefera sa caute singuri solutii de calmare pentru durerile aparute brusc, printre alimentele sau lucrurile pe care le au prin casa. Din pacate, mai exista si problema lispei cabinetelor dentare si a posibilitatilor materiale, mai ales la sate. Oamenii trebuie sa inteleaga insa ca orice cabinet dentar e mai bun decat acele asa-zise tratamente si, pe langa faptul ca rezolva problema in 10-15 minute, ii ajuta sa isi pastreze dintele pe arcada”, a declarat medicul.

Ea a precizat ca printre metodele empirice folosite de unii pacienti se numara bucatile de aspirina si de tamaie, patrunjelul, spray-ul odorizant, alcoolul medicinal sau bauturile alcoolice tari, sarea, alte pastile gasite la indemana sau, mai grav, clestele din trusa de scule. “Toate substantele aplicate in dintele respectiv accelereaza necroza, pentru ca de cele mai multe ori acesta are o zona expusa si inflamata din cauza careia apare durerea. Pentru o perioada scurta de timp poate exista o usoara reducere a durerii, dar asta e o falsa impresie, E posibil sa adoarma putin nervul pulpar, dar bolile si bacteriile pulpare se agraveaza. Sunt cazuri in care din cauza unor astfel de tratamente se poate ajunge la stadii cronice de boala”, a declarat ea.

Aspirina are ca efect arderea la suprafata si in adancime a zonei asupra careia este aplicata, in timp ce spray-urile racoresc zona pe moment insa substantele toxice pe care le contin afecteaza nervul care este sensibil la orice factor extern sau intern. Sarea are efect de dezhidratare si face sa se perpetueze infectia din profunzime, in timp ce patrunjelul poate ameliora durerea pe moment insa provoaca toxicitate in zona inflamata. Tamaia este un element destul de agresiv si toxic care intoxica nervul, fiind o rasina puternica. Aceasta substanta duce la descompunerea nervului, conducand insa la distrugerea dintelui bolnav. “Clestele este o metoda extrem de periculoasa care distruge complet dintele. De cele mai multe ori acesta nu poate fi extras cu un astfel de cleste ci, cel mult, fracturat. Mai mult, exista riscul ca si alti dinti sa fie loviti. E lesne de inteles ca durerea nu dispare, ci se amplifica”, potrivit dr. Mocanu.

“Nervul odata afectat nu mai poate fi salvat, ci trebuie scos. Sunt ace speciale care se introduc in radacina dintilor si printr-o simpla rotatie extrag tot manunchiul vasculo-nervos. Dureaza cateva minute toata interventia si se face sub anestezie, astfel incat pacientul afectat nu simte durere”, a precizat medicul.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns