Dr. Ion Manea: Obezitatea afecteaza semnificativ coloana vertebrala

endoscopic_laser_spine_surgeryObezitatea poate afecta semnificativ in timp coloana vertebrala, atrage atentia dr. Ion Manea, medic specialist in medicina de familie si director medical in cadrul Bio Ortoclinic din Bucuresti.

“Cel putin jumatate din populatie are probleme cu coloana vertebrala si circa 50% sunt cauzate de faptul ca articulatiile acesteia si ale membrelor inferioare suporta in permanenta greutatea portiunii din corp situata deasupra lor si forta muscilor. Ca sa fie si mai clar, o persoana supraponderala este ca un om normal care duce permanent in spate un sac de 15, 25 sau 50 de kilograme, in functie de surplusul fiecaruia”, considera medicul.

Uzura accentuata a discurilor intervertebrale poate provoca dureri greu de suportat. “Persoanele afectate ajung sa aiba dureri acute sau cronice pe tot spatele, nu doar in zona lombara sau cervicala, care se extind de multe ori catre brate si picioare. Probleme mari sunt insa si in zona cervicala, iar acestea dau alte simptome adiacente”, a mai spus el. Printre aceste simptome se numara durerile de cap, ametelile, dificultatile in efectuarea unor miscari ale capului, dar si altele.

Suprasolicitarea coloanei vertebrale poate determina insa si agravarea unor artroze, degenerarile discale, aparitia unor pozitii vicioase ale corpului, exagerarea curburii coloanei vertebrale in regiunea lombara, aparitia sau agravarea spondilozei, aparitia ori accentuarea astrozelor soldului (coxartroza) sau genunchiului (gonartroza) si durerile si limitarea activitatii ori a mobilitatii.

Cand apar durerile intepatoare, pacientii trebuie sa se adreseze de urgenta medicului: “Pe langa limitarea in miscari pot aparea caderi de natura nervoasa (paralizii si tulburari senzoriale), atunci cand sunt lezate discurile intervertebrale. La ora actuala exista suficiente proceduri netraumatizante cu ajutorul carora problemele pot fi rezolvate fara interventii chirurgicale”, potrivit dr. Ion Manea.

Alte surse care imbolnavesc coloana vertebrala sunt aceeasi pozitie mentinuta mai mult timp (in picioare sau pe scaun), adoptarea unei pozitii gresite la ridicarea sau transportul de greutati, prea mult timp petrecut in masina si prea putina miscare si perioadele lungi petrecute in spatii umede, reci sau in care este curent.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns