Asociatia Europeana a Producatorilor de Generice: Promovarea medicamentelor biosimilare, esentiala pentru dezvoltarea sistemelor de sanatate europene

statin-medicinesNick Haggar, presedintele Asociatiei Europene a Producatorilor de Generice (EGA), este de parere ca promovarea si sprijinirea dezvoltarii de medicamente biosimilare reprezinta un element esential pentru dezvoltarea sistemelor de sanatate europene. Asociatia reprezinta producatori responsabili de 55% din productia de medicamente de la nivelul Uniunii Europene, cu peste 350 de unitati de productie la nivel european. Haggar a subliniat in cadrul unei conferinte organizata la Bucuresti ca in industria farmaceutica este nevoie de stabilitate si predictibilitate, iar lipsa acestora poate afecta puternic producatorii locali de medicamente.

“Este important sa avem un pact de stabilitate pentru industria farmaceutica. Sanatatea reprezinta o investitie, nu un cost. Adoptarea biosimilarelor este centrala in dezvoltarea sistemelor de sanatate in Uniunea Europeana”, a declarat Nick Haggar. “Industria de generice este cea care a dezvoltat industria de biosimilare si ea va aduce competitie in piata farma, inclusiv in Romania. In cele mai multe state europene exista insa bariere in ceea ce priveste accesul la medicamente biosimilare. Industria farma este puternic reglementata si este dificil sa raspunda unui eventual soc financiar sau legislativ. De aceea, dialogul intre producatori si autoritati este important. Medicamentele generice sunt la fel de importante ca medicamentele de ultima ora, asa ca avem nevoie de autoritati pentru a avea grija de industria de profil. Avem nevoie de predictibilitate si sustenabilitate. Nu este bine pentru industrie sa inregistram socuri, mai ales in ceea ce priveste preturile si alte schimbari legislative”, a mai spus el.

Presedintele asociatiei europene a precizat ca in Romania producatorii de medicamente generice contribuie la Produsul Intern Brut cu aproximativ 1,5-2%, avand in portofoliu peste 1.500 de medicamente fabricate in circa 20 de unitati locale de productie.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns