Dr. Laura Mocanu: 70% din pacienti vin la cabinetul stomatologic strict pentru o problema de estetica frontala

Dentist4-Aproximativ 70% dintre pacientii care se prezinta la cabinetele stomatologice vin strict pentru probleme de estetica frontala, atrage atentia dr. Laura Mocanu, specialist in stomatologie generala in cadrul clinicii de profil Art Implant. Potrivit unui studiu realizat de Art Implant, cei mai multi pacienti sunt interesati in special de estetica si mai putin de functionalitate si isi fac programari la dentist doar atunci cand ii dor dintii sau cand ajung sa aiba probleme dentare grave.

“70% dintre pacienti vin la cabinetul stomatologic strict pentru o problema de estetica frontala. Ii intereseaza doar dintii cei mai vizibili si deloc ce e in lateral, neglijand functionalitatea, in favoarea albirii, de exemplu”, a precizat dr. Laura Mocanu.

Potrivit specialistului, aproximativ 10% dintre pacienti vin la cabinete pentru dinti lipsa si, ce este mai grav, 20% din problemele dentare sunt provocate de paradontopatie, boala cunoscuta in termeni populari drept paradontoza.

“In ultimii ani, in Romania, tot mai multe cazuri se confrunta cu o forma foarte agresiva a acestei boli. In plus, incidenta acestei afectiuni a suportului dento-alveolar (gingie si os) a devenit cu mult mai mare la noi decat in majoritatea tarilor europene. Alarmant este si faptul ca cei care sufera de aceasta afectiune-cam noua din zece pacienti-vin in stadii avansate ale bolii, resemnati, considerand ca e mostenire genetica si ca asta e, n-au ce-i face. Multi altii nu vin insa deloc, ca si cum nu ar exista solutie pentru problema lor”, a explicat medicul, subliniind ca principalul factor care favorizeaza aparitia acestei boli este de fapt igiena deficitara. Paradontoza este cauzata de o suprainfectie aparuta la nivelul gingiei si a osului.

Laura Mocanu a precizat ca, descoperita in stadii incipiente, parodontopatia poate fi stagnata si prin tratamente, astfel incat sa nu se ajunga la caderea dintilor. “In Romania, din pacate, nu exista o educatie pe parte de igiena orala pentru preventie, care sa-i ajute pe oameni sa descopere la timp problemele dentare. Asa se explica faptul ca inca mai exista oameni care cred ca paradontopatia se poate transmite-ceea ce este complet fals, avand in vedere ca nu este o boala virala-sau ca singura vinovata de aparitia ei este mostenirea genetica”, a mai spus ea.

Chiar daca nu poate fi vindecata, pentru ca osul erodat de boala nu poate creste la loc decat chirurgical, boala poate fi oprita din evolutie prin tratamentul cu laser (care distruge tesutul de granulatie si toate bacteriile, lasand locul curat si actionand ca un veritabil bactericid) sau prin ozonoterapie, sustine medicul.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns