Ramona Pavel, Bio Ortoclinic: Zona din creier responsabila de raul de transport, mecanism de aparare impotriva neurotoxinelor

car-sick-kids-563x375Ramona Pavel, fizioterapeut in cadrul Bio Ortoclinic, atrage atentia asupra faptului ca starea de rau de transport poate fi vindecata printr-un proces de reeducare vestibulara. Starea de rau si greata care apare in timpul unui drum cu masina, cu avionul, cu autocarul sau pe parcursul unei croaziere si care afecteaza oameni de toate varstele. Ameteala, oboseala si greata sunt simptomele cele mai des intalnite ale afectiunii.

“Vinovata pentru acest disconfort este o mica portiune din creier, aria postrema ce activeaza voma in cazul intoxicatiilor si in cazul conflictelor aparute intre ochi si urechea interna. Cand simtim miscarea, dar nu o vedem (ca atunci cand navigam spre exemplu), intre informatiile care ajung catre creier dinspre urechea interna si, respectiv, dinspre ochi, apare o discordanta senzoriala si este activat un fel de sistem de aparare care se comporta ca si cand a detectat o toxina si incearca sa o elimine prin voma”, sustine fizioterapeutul Ramona Pavel.

Aceasta este de fapt cea mai comuna ipoteza despre cauza raului de transport, aceea ca reprezinta un mecanism de aparare impotriva neurotoxinelor. Cand circulam cu mijloacele de transport se produc niste stimulari ale sistemelor senzoriale, iar daca sistemul nervos central nu reuseste sa le integreze apar semnele de aparare si starea de rau.

“Barany, un cercetator austriac, a aratat inca din 1921 ca defilarea imaginilor in vederea periferica poate cauza greata si voma. De atunci, multe cure si preventii au fost propuse pentru raul de transport pe langa medicatie insa cea cu efecte prelungite demonstrate stiintific este reeducarea specifica a urechii interne cunoscuta drept reeducare vestibulara. Medicatia cea mai des utilizata este combinatia antiemetice/antihistaminice dar anumite medicamente din aceste clase sunt interzise de exemplu in SUA de catre FDA. Acestea trateaza simptomele raului de transport si nu cauza lui. Multe tratamente farmacologice care pot fi eficace pentru greata si voma nu sunt neaparat eficace pentru raul de transport. In ultimul timp se evita foarte mult medicatia pentru voma si greata din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra sistemului nervos central”, a explicat fizioterapeutul.

Reeducarea vestibulara, chiar daca presupune o perioada de cura prelungita, este eficace pe termen mai lung, ajutand pacientul pe parcursul a cativa ani, comparativ cu medicatia clasica, eficienta pentru cateva ore.

“Reeducarea vestibulara se face doar de catre specialisti in domeniu si consta intr-o evaluare initiala a sistemelor senzoriale urmata apoi de o stimulare vestibulara importanta cu fotoliul rotator si daca este necesar cu Platforma Computerizata Dinamica”, a mai spus Ramona Pavel. Ea activeaza de 10 ani in Antibes, Franta si a adus in Romania in aceasta luna sistemul de testare Multitest Equilibre, utilizat in multe centre de cercetare. Sistemul evalueaza, trateaza si previne tulburarile de echilibru si postura din toate domeniile medicale (ORL, neurologie, sport, pediatrie, traumatologie, chirurgie post-operatorie sold/genunchi/ligamente).

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

2 Raspunsuri la “Ramona Pavel, Bio Ortoclinic: Zona din creier responsabila de raul de transport, mecanism de aparare impotriva neurotoxinelor”

  1. NIculina Florea A spus:

    Unde poate fii gasita d-na fiziot. Ramona Pavel , in ROMANIA ? Multumesc !

    • Ghidcabinet.ro A spus:

      Buna ziua, doamna Ramona Pavel poate fi gasita la clinica Bio Ortoclinic din Bucuresti.

Lasa un raspuns