Peste 1.200 de pacienti cu TBC, sprijiniti in cadrul unui proiect al Fundatiei Romanian Angel Appeal

TbcPeste 1.200 de pacienti romani diagnosticati cu tuberculoza si tuberculoza multidrog-rezistenta sunt sprijiniti in cadrul unui proiect derulat de Fundatia Romanian Angel Appeal. Potrivit fundatiei, in cadrul programului se acorda suport psiho-social si subventii pentru hrana si medicatie auxiliara, acesti factori reducand semnificativ riscul abandonarii tratamentului.

In cadrul “Programului dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de tuberculoza”, implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal cu fonduri europene pacientii au primit in functie de necesitati consiliere psihologica si sociala, sprijin social financiar pentru cresterea aderentei la tratament, consiliere si orientare profesionala si au urmat cursuri de formare profesionala.

Serviciile sunt gratuite, fiind oferite de specialisti (psihologi, asistenti sociali si medici coordonatori) si au fost infiintate in patru spitale de pneumoftiziologie din Romania: Institutul “Marius Nasta” din Bucuresti, Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni din Arges, Spitalul de Pneumoftiziologie “Nicolae Rusdea” din Maramures si Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani din Neamt.

Pana la jumatatea lunii iunie a anului curent, din totalul pacientilor cu TBC inclusi in proiect, 681 au beneficiat de consiliere psihologica, 1.092 au primit consiliere sociala, 1.021 au primit sprijin financiar pentru mentinerea aderentei la tratament 577 au primit servicii de orientare si consiliere profesionala, iar 158 de persoane afectate de tuberculoza au urmat un program de formare profesionala si au primit si subventii pe toata perioada participarii la cursuri. Datorita proiectului, aderenta la tratament a pacientilor s-a mentinut la cote crescute pe toata durata programului, doar 0,6% dintre acestia abandonand tratamentul.

Zilnic in Romania sunt diagnosticate 43 de persoane cu tuberculoza si 3 persoane mor din cauza acestei afectiuni (16.000 de imbolnaviri si 1.100 de decese in fiecare an). Romania se confrunta cu o rata foarte mare de abandon al tratamentului (6% pentru tuberculoza sensibila si pana la 20% pentru tuberculoza rezistenta la tratament), atat din cauza efectelor adverse puternice, cat si a lipsei resurselor financiare pentru medicamente complementare necesare reducerii efectelor adverse, transport la dispensar, regim corespunzator de hrana si odihna.  

Dupa finalizarea proiectului Fundatiei Romanian Angel Appeal, serviciile din spitalele de pneumoftiziologie vor continua sa functioneze cu finantare de la Fondul Global de Lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei.  

“Prin obiectivele pe care si le-a propus si atins, proiectul “Program dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de tuberculoza” a anticipat interventii incluse in Strategia Nationala de Control al Tuberculozei 2015-2020. Rezultatele obtinute demonstreaza importanta ingrijirii centrate pe pacient, in domeniul controlului tuberculozei si intaresc necesitatea replicarii serviciilor multidisciplinare si a interventiilor de crestere a aderentei la tratament a pacientilor. De altfel, in prezent, Fundatia Romanian Angel Appeal si partenerul Millenium Image & Communication Group desfasoara o campanie nationala de advocacy, in vederea sprijinirii finantarii si sustinerii, de la bugetul de stat, in toate judetele din tara, a unor servicii similare de asistenta psiho-sociala, servicii prevazute in cadrul Strategiei Nationale de Control al Tuberculozei”, a declarat Nicoleta Manescu, managerul proiectului.

Programul de desfasoara in perioada 29 aprilie 2014-28 iulie 2015 si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013-“Investeste in oameni”

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns