Ministerul Sanatatii: Recomandari pentru depasirea perioadelor de canicula

canicula2b_bIn aceasta perioada cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidentelor, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite pe cat posibil expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18. De asemenea, MS solicita serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora acolo unde numarul solicitarilor este in crestere.

Directiile de sanatate publica trebuie sa colaboreze cu autoritatile locale pentru amenajarea punctelor de asistenta a populatiei in caz de nevoie. Pentru acest demers, in cadrul primariilor, al farmaciilor, in dispensare, scoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate si marcate spatii cu aer conditionat unde se poate distribui apa populatiei.

Potrivit MS, in perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 si 2 litri de lichide) fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar cu apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. Medicii recomanda consumul de fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar cu apa.

Se recomanda sa se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile. Nu trebuie consuma alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei se recomanda pacientilor sa faca dusuri caldute, fara a se sterge de apa. Aparatele de aer conditionat trebuie reglate astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala. Daca este absolut necesara expunerea la soare intre orele amiezii trebuie folosita o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Se recomanda evitarea activitatilor in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc.). De asemenea, persoanele dependente trebuie ingrijite cu atentie (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati). Acestea trebuie sa primeasca in mod regulat lichide, chiar daca nu le solicita. Se recomanda de asemenea pastrarea contactului permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati.

Autor: Daria Finica, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns