Interviu prof. dr. Eliot Sorel, Asociatia Mondiala de Psihiatrie: 75% dintre bolile psihice apar inca de la varsta de 24 de ani

2013Prof. dr. Eliot Sorel, vicepresedintele Comitetului Stiintific al Congresului World Psychiatric Association (WPA) 2015, eveniment organizat in perioada 24-27 iunie la Palatul Parlamentului, ne-a acordat un interviu pe tema noutatilor din domeniul psihiatriei la nivel global, dar si a problemelor cu care se confrunta aceasta specialitate. El a subliniat necesitatea adoptarii in intreaga lume a unui nou model integrat si sistematizat, care sa permita realizarea de echipe formate din medici de familie, medici psihiatri si medici din domeniul sanatatii publice. Modelul reprezinta o alternativa de a creste sustenabilitatea sistemelor sanitare, dar si calitatea si accesibilitatea serviciilor medicale care se adreseaza pacientilor cu boli psihice.

GhidCabinet: Avand in vedere activitatea pe care o desfasurati in cadrul Asociatiei Mondiale de Psihiatrie, care este rolul aceste organizatii si ce proiecte ati desfasurat in ultima perioada?

Prof. dr. Eliot Sorel: Asociatia Mondiala de Psihiatrie a fost initiata in anul 1950 dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial ca un semnal al reconcilierii. Ea a fost initiata de catre colegii germani si francezi, insa s-a dezvoltat mult de atunci, initial fiind mai mult o organizatie europeana. La ora actuala este o organizatie mondiala, reprezentata in peste 140 de tari, avand ca obiective stimularea dezvoltarii stiintei, practicii si a formarii in domeniul psihiatriei dar si influentarea deciziilor politice.

GhidCabinet.ro: Ce proiecte desfasoara in prezent Asociatia Mondiala de Psihiatrie?

Prof. dr. Eliot Sorel: Organizarea Congresului International WPA 2015 reprezinta unul dintre proiectele Asociatiei. Congresul International de Psihiatrie al Asociatiei Mondiale care are loc la Bucuresti este un proiect foarte important. Este de fapt cel de-al doilea proiect al Asociatiei Mondiale desfasurat in Romania si tinta acestui proiect desfasurat in perioada 24-27 iunie este de a stimula un nou model al medicinei si al sanatatii, un model sistematic si integrativ bazat pe o echipa integrativa de lucru formata din medici de familie, psihiatri si autoritatile de sanatate publica. Acest model inca nu exista in lume. Propunerea lui la Bucuresti reprezinta un fel de premiera. Am initiat proiectul intr-o forma mai simpla, preliminara, in urma cu doi ani la primul congres care a avut loc aici, in aprilie 2013.

GhidCabinet.ro: In acest context, care ar trebui sa fie relatia dintre medicii de familie, medicii psihiatri si autoritatile de sanatate publica?

Prof. dr. Eliot Sorel: Relatia dintre medicii de familie si medicii psihiatri ar trebui sa fie una foarte buna. La ora actuala sistemele sanitare sunt dezvoltate pe un model de silozuri de specialitate. Bineinteles avem nevoie de specialisti, insa aceste modele bazate pe specialitati si specialisti aproape exclusiv sunt foarte costisitoare, fragmentate, ineficiente si nesustenabile. Avand in vedere aceste provocari, am inceput sa ne gandim care ar fi alternativele si solutiile. Modelul pe care il propunem reprezinta o alternativa, o solutie de a dezvolta sisteme sanitare care sunt sustenabile, care sunt de calitate, care sunt mult mai accesibile, prin aceasta integrare sistematica intre medicina de familie, psihiatrie si sanatate publica, cu abordare nu doar a preventiei tertiare, adica a tratamentului in spitale, dar in special de a stimula preventia primara si de a continua preventia secundara avand in vedere ca la ora actuala bolile netransmisibile domina bolile din lume. Trebuie sa tinem cont si de aspectele comorbiditatii intre aceste boli. Spre exemplu, bolile cardiovasculare, depresia si diabetul. Elea par in mod frecvent la un singur pacient si atunci devine foarte complicat sa tratam situatia daca continuam pe modelul silozurilor. Diabetul este tratat de un doctor, bolile psihiatrice de un alt doctor si poate la alta clinica, la cinci kilometri distanta. Acest lucru creeaza un fel de obstacole, de fragmentare a sistemului. Dorim sa cream aceste echipe integrate care functioneaza intr-un mod sistematic si care vor avea bineinteles si consecinte pentru modul in care gandim formarea cadrelor medicale, medicii, asistentii medicali si asa mai departe.

GhidCabinet.ro: Cum ar influenta pregatirea medicilor de familie aplicarea acestui nou model?

Prof. dr. Eliot Sorel: Nu vorbim aici doar de pregatirea medicilor de familie. Vorbim de crearea unui nou model. Un model integrativ in care se lucreaza in echipa: medicii psihiatri, cu medici din sanatatea publica, cu asistente medicale, cu psihologi, toti lucrand impreuna in echipa spre a elimina aceasta fragmentare si aceste silozuri, pentru a sigura o eficienta si o calitate mai ridicata si care modifica in mod pozitiv si accesul la tratament si preventia.

GhidCabinet.ro: In Romania ingrijirea pacientilor cu boli psihice este orientata spre ingrijirea tertiara. Ce recomandari propuneti pentru imbunatatirea sistemului?

Prof. dr. Eliot Sorel: Sistemul functioneaza in acest fel in toate tarile, nu doar in Romania. Aceasta abordare tertiara din pacate reprezinta modelul predominant in lume si este derivata din modelul la care faceam aluzie anterior, specific secolelor XIX si XX, pe silozuri de specialitati. Este necesar sa cream o noua modalitate de formare dar si de a promova acest model. De fapt, facem un mic pas in acest sens chiar la acest congres. Pe 27 iunie, de la ora 8:30 pana la 11:30, voi preda un mic curs in acest sens. Am invitat in calitate de participanti medici rezidenti din medicina de familie, din psihiatrie, din sanatate publica si chiar cativa studenti care inca nu sunt medici de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii “Carol Davila”. Incepem deja promovarea modelului, iar Romania si Bucurestiul sunt fruntasi in aceasta premiera.

GhidCabinet.ro: In afara de acest nou model de functionare, ce noutati aduce editia din acest an a Confreintei WPA?

Prof. dr. Eliot Sorel: Vor fi multe noutati. Noutati din punct de vedere al cercetarii, din punct de vedere al deciziilor politice, al imbinarii sanatatii omului si a sanatii mediului, ideea de a crea o noua generatie de conducatori in domeniul sanatatii care vor aborda sisteme si modele noi. Dorim, totodata, sa abordam si rolul foarte important al tehnologiei informatiei. Daca vorbim despre eliminarea fragmentarii si despre accentuarea integrarii, tehnologia informatiei va juca un rol primordial.

GhidCabinet.ro: Ce mesaj ati vrea sa transmiteti, cu aceasta ocazie, medicilor din Romania?

Prof. dr. Eliot Sorel: Mesajul este ca e nevoie de o noua gandire si de o noua actiune care e sistemica, sistematica si integrata, incepand din anii formarii si continuand dupa terminarea formarii. De asemenea, este nevoie ca aceasta noua gandire sa se reflecte in noile modele de formare, in practica medicala, in cercetare si in deciziile politice.

GhidCabinet.ro: Ati afirmat ca aproximativ jumatate din populatia sub 14 ani prezinta boli mintale latente. Ce boli sunt mai frecvente la tineri?

Prof. dr. Eliot Sorel: Mai mult decat atat, 75% din toate bolile psihiatrice exista deja la varsta de 24 de ani. Deci e foarte important sa avem o interventie precoce inainte de aceste varste cand se dezvolta aceste boli care nu doar ca sunt o provocare, dar sunt insotite de boli cardiovasculare, de diabet. Sunt tineri cu varste sub 22 de ani care au boli cardiovasculare, in special hipertensiune si sufera si de diabet. E o provocare care nu se limiteaza doar la o specialitate, ci o provocare care necesita o abordare sistemica si integrativa, pe parcursul evolutiei bolilor netransmisibile, a modelului pe care il propun si pe care il vom preda la cursul de sambata pentru tineri rezidenti.

GhidCabinet.ro: Ce recomandari aveti pentru dezvoltarea in Romania a unor servicii de terapie a autismului destinate copiilor diagnosticati cu aceasta boala? In prezent exista niste incercari ale ONG-urilor de dezvoltare a unor astfel de servicii, insa la nivel national nu exista o strategie in acest sens.

Prof. dr. Eliot Sorel: Nu pot sa va spun foarte multe in mod specific despre autism. Nu este domeniul in care sunt eu implicat. Unul dintre aspectele care ne vor da speranta este insa faptul ca, la ora actuala, exista cel putin doua proiecte foarte ambitioase, unul in Statele Unite si celalalt in Europa,cu privire la functionarea creierului. Acestea vor deschide o noua cale de gandire si de actiune in momentul in care ele avanseaza. Ele sunt deocamdata la debut. Proiectul din SUA a fost lansat de presedintele Obama in martie 2013, chiar inainte de congresul nostru de la Bucuresti si cel din Europa a fost lansat in acelasi timp. Eu am speranta si incredere ca aceste doua noi proiecte care cerceteaza creierul uman vor deschide noi cai de actiune si de vindecare in ceea ce priveste autismul.

GhidCabinet.ro: Ce abordare ar trebui sa existe in privinta dementei de tip Alzheimer, avand in vedere comorbiditatile cu care se confrunta acesti pacienti?

Prof. dr. Eliot Sorel: Aceasta cercetare a creierului are relevanta inclusiv in privinta bolii Alzheimer. Eu cred ca va deschide o noua perspectiva si o noua abordare in ceea ce priveste preventia primara. In medicina moderna nu este suficienta abordarea actuala din cadrul preventiei primare. Cu noile cunostinte cu privire la modul in care functioneaza creierul vom putea aborda si dezvolta si noi piste de preventie primara care vor fi relevante si pentru Alzheimer si pentru autism. Noile cai de abordare nu vor fi bazate doar pe intelegerea functionarii creierului, ci in concordanta si cu alte date stiintifice din domeniul genomului uman.

Autor: Daria Finica, Foto: Epochtimes-romania.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 voturi, media: 5.00 din 5)
Se încarcă...

Lasa un raspuns