Multi medici de familie se confrunta cu sindromul burnout, sustine dr. Marina Pircalabu

medic-de-familie-2Potrivit medicului Marina Pircalabu, numerosi medici de familie din Romania se confrunta cu sindromul burnout sau sindromul epuizarii profesionale, o stare de epuizare fizica si psihica ce apare in special la persoanele a caror profesie implica o responsabilitate deosebita. Medicul a prezentat in cadrul Conferintei Medical Forum, desfasurata in perioada 19-20 mai in Bucuresti, un nou model de organizare a cabinetelor medicale utilizat in prezent in numeroase zone din SUA care ar putea preveni aparitia sindromului de epuizare profesionala.

Modelul american presupune organizarea cabinetelor medicilor de familie in asa-numitele “case medicale”. Mai exact, fiecare medic de medicina generala care adera la noul sistem isi formeaza o retea de specialisti in functie de profilul pacientilor asigurati de care se ocupa. Modelul faciliteaza comunicarea la distanta si telemedicina si are in centru acordarea de servicii medicale cat mai tintite pacientului, fara ca medicii sa se reuneasca fizic intr-o clinica medicala.

“In SUA medicii de familie au reusit sa isi pastreze independenta lucrand astfel, organizandu-si altfel cabinetele. Un volum important din cheltuielile din domeniul sanatatii este dat de plata per serviciu. Americanii au inteles acest lucru si faptul ca ar trebui sa realizeze plata egala a serviciilor indiferent de medicul care le acorda, insa tinand cont de complexitatea cazului. In 2010 noul model de organizare a cabinetelor medicale a fost introdus in Legea Sanatatii din SUA”, a declarat medicul.

“Nu este vorba de centre medicale. Fiecare pacient care apeleaza la servicii medicale are medicul lui, insa acesta din urma condenseaza o echipa intreaga. Structura este foarte dinamina, in functie de lista de pacienti. Pentru ca acest model sa functioneze au fost implementati trei piloni importanti: informatizarea, forta de munca si instruirea ei si o reforma fundamentala a platilor. Plata medicilor reflecta inclusiv valoarea actului de management”, a mai spus dr. Marina Pircalabu.

Autor: Daria Macovei, Foto: Picasa.com.

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns