Interviu Gheorghe Tache, Asociatia Transplantatilor din Romania: Oamenii sunt dornici sa afle informatii direct de la pacientii care au beneficiat de transplant

Gheorghe-TacheGheorghe Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania si beneficiarul unui transplant renal care a fost efectuat in urma cu aproximativ 12 ani, ne-a acordat un interviu in exclusivitate. Reprezentantul transplantatilor din Romania a dorit sa sublinieze recunostinta pe care o au pacientii cu transplant fata de medicii care i-au tratat, dar si fata de donatorii si familiile care au acceptat donarea organelor. Romania prezinta una dintre cele mai scazute rate de refuz in ceea ce priveste donarea organelor in cazul mortii cerebrale, comparativ cu celelalte state europene. Aceasta se situeaza la doar 20-25%, conform estimarilor Agentiei Nationale de Transplant.

Rep. GhidCabinet.ro: Ce mesaj ati dori sa transmiteti pacientilor romani cu transplant cu ocazia aniversarii a 15 ani de transplant hepatic in Romania?

Gheorghe Tache: Aceasta aniversare ne bucura foarte mult. Suntem incantati de faptul ca putem sa sarbatorim la acest nivel, alaturi de medicii nostri specialisti din domeniul transplantului si factorii institutionali, dar si medici de peste hotare. Aceasta este o dovada a rezultatului muncii si a vietii de calitate a pacientului cu transplant din tara noastra. Pe noi ca asociatie si ca reprezentanti ai pacientilor, ai beneficiarilor activitatii de transplant, ne bucura faptul ca avem asemenea specialisti in Romania si ca s-au depus eforturi pentru dezvoltarea acestei ramuri de transplant, transplantul hepatic, dar mai ales faptul ca se contureaza pregatirea mai multor medici specialisti in Romania pe segmentul transplantului. Cresterea numarului de operatii de transplant, deci a beneficiarilor, duce automat si la o incarcatura pe medicul specialist in centrul de transplant, ceea ce afecteaza la un moment dat calitatea actului medical. Iar atunci cand vom avea si o crestere corespondenta sau direct proportionala si cu numarul operatiilor de transplant calitatea vietii se va imbunatati semnificativ, iar speranta de viata a pacientului va fi mai bine conturata.

Rep. GhidCabinet.ro: Cum apreciati progresele care au avut loc in ultimii ani in domeniul transplantului, in special in 2013 cand s-a efectuat un numar record de operatii de transplant in Romania?

Gheorghe Tache: Atunci cand sunt conjugate toate eforturile si pe linie de medici specialisti si pe linie de asociatie si pe linie institutionala de a informa populatia asupra actului donarii, asupra caracterului medical si benefic al acestui procedeu populatia raspunde bine. As face o mica paranteza: noi, Asociatia Transplantatilor din Romania, desfasuram in fiecare an activitati de informare a populatiei mergand in mai multe orase. Fiecare activitate de informare este structurata pe trei etape. O conferinta de presa cu autoritatile locale, cu toti factorii de decizie si factorii medicali din judetul respectiv sau municipiul respectiv, cu reprezentantii Bisericii, pentru ca ei pot sa duca mai departe mesajul corect in randul populatiei, cu studentii de la Medicina,cu reprezentantii Crucii Rosii. Avem aceasta conferinta unde exemplificam semnificatia actului donarii si ceea ce inseamna viata unui pacient transplantat. Dupa aceea ne deplasam in oras in locuri aglomerate unde stam de vorba direct cu oamenii. Iar impactul este unul foarte mare. Oamenii sunt dornici sa afle direct de la sursa, direct de la cei care au beneficiat de transplant, cum este, care este viata pacientilor cu transplant.

Rep. GhidCabinet.ro: Cum reactioneaza oamenii cu care intrati in contact la informatiile cu privire la activitatea de transplant din Romania pe care le puneti la dispozitie?

Gheorghe Tache: Reactioneaza bine. Ne bucura ca prin prezenta noastra in aceste orase putem sa le aratam care este adevarata fata a activitatii de transplant. Ne bucura si ne incanta ca in urma acestor discutii oamenii apreciaza si se conving de la noi, in mod direct, ca ceea ce facem este de bun augur si atunci optiunea lor este “Da” raportat la donarea de organe. Iar seara avem etapa finala cand organizam evenimente unde inchinam actiuni in memoria donatorilor cu lumanari aprinse si ne rugam pentru iertarea pacatelor si pentru cinstea si pomenirea lor.

Rep. GhidCabinet.ro: In opinia dumneavoastra, ar trebui sa fie organizat un eveniment care sa celebreze anual la nivel national acest act de binefacere al donarii de organe pe care il fac rudele familiilor pacientilor aflati in moarte cerebrala?

Gheorghe Tache: Noi, la nivel de asociatie, ne-am gandit si la acest lucru. Anul trecut, pe data de 16 iulie, am inaugurat in incinta bisericii din cadrul Spitalului Fundeni o troita in memoria donatorilor. Acest monument are rol nu doar de comemorare si de cinste pentru oamenii ale caror organe le purtam in noi si datorita carora noi ne putem duce viata mai departe, dar este si pentru pacientii din asociatie cei care au primit un rinichi, un ficat de la donatori in moarte cerebrala, pentru ca acestia sa poata sa aprinda o lumanare, sa poata sa se roage pentru ei. Iar pe data de 16 iulie, in fiecare an, am decis sa evocam si sa celebram acest act de binefacere .Poate ca anul acesta o sa incercam sa ii dam o amploare mult mai mare evenimentului de comemorare, si la nivel national, pentru a se oglindi cat mai bine aceasta recunostinta pe care o purtam in suflet si pe care dorim sa o exprimam fata de donatori si fata de familiile acestora.

Rep. GhidCabinet.ro: Cum este viata unui pacient care a beneficiat de o interventie de transplant?

Gheorghe Tache: Viata unui pacient cu transplant este buna. Pot sa spun ca sunt momente in care ma simt mai bine decat inainte de transplant si chiar inainte de boala. Bineinteles, trebuie sa fim precauti, sa purtam grija necesara rinichiului sau organului pe care il avem transplantat, sa ducem o viata cumpatata, echilibrata si, totodata, sa nu uitam de sacrificiile facute si mai ales ca viata este placuta, sa o traim frumos si armonios si sa fim utili familiei si societatii, pentru ca viata ne-a dat aceasta posibilitate sa ne continuam drumul pe calea ei.

Autor: Daria Macovei, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns