Asistenta psihologica pentru 860 de pacienti cu tuberculoza

tuberculoza-Peste 860 de pacienti romani cu tuberculoza primesc sprijin psihologic si social pentru a-si putea lua tratamentul. Patru servicii speciale de asistenta psiho-sociala, consiliere si orientare profesionala pentru persoanele afectate de tuberculoza functioneaza de anul trecut in cadrul a patru spitale din Romania-Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucuresti, Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni din judetul Arges, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani din judetul Neamt si Spitalul de Pneumoftiziologie “Nicolae Rusdea” din Baia Mare. Incepand din luna martie a acestui an serviciile sunt oferite si in dispensare de profil din tara.

Serviciile sunt gratuite si oferite de psihologi si asistenti sociali pacientilor care se afla internati in cele patru spitale sau care au fost externati si se afla in faza de tratament ambulatoriu. Serviciile au fost initiate de Fundatia Romanian Angel Appeal cu fonduri europene prin “Programul dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de tuberculoza”.  

Desi functioneaza de mai putin de un an, serviciile au fost utilizate de peste 860 de pacienti cu tuberculoza. “Tinta noastra, in proiect, este de 1.000 de pacienti pana la finele lunii iulie a acestui an. Bolnavii primesc consiliere psihologica, extrem de importanta in mentinerea aderentei la tratament, avand in vedere ca medicatia anti-tuberculoasa, in special impotriva formelor de TB rezistente, are reactii adverse puternice carora cu greu li se poate face fata fara suport de specialitate. Asistenta sociala este la randul ei indispensabila caci, aflati sub un tratament impovorator, cei mai multi pacienti nu se descurca cu partea legata de intocmirea actelor pentru a beneficia de drepturile asigurate prin lege”, a declarat Nicoleta Manescu, managerul proiectului.

Prin acelasi proiect, 371 de pacienti au primit consiliere profesionala, iar 66 de pacienti au urmat cursuri de calificare/recalificare. Toti pacientii inclusi in program primesc de asemenea sprijin financiar de 100 de lei pe luna pentru plata medicatiei auxiliare, transport la si de la spital, suplimente de hrana si vitamine. Programul este desfasurat de Fundatia Romanian Angel Appeal si Millenium Image and Communication Grup, a fost demarat la data de 29 aprilie 2014, are o perioada de implementare de 15 luni si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013-“Investeste in oameni!”.

Autor: Daria Macovei, Foto: Picasa.com.

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns