UMF Iasi: Medicii romani aleg sa plece in strainatate atunci cand nu au oportunitati

umf-iasiMedicii romani aleg sa plece sa lucreze in strainatate atunci cand nu au oportunitati in Romania si se intorc atunci cand au oportunitati de a dezvolta proiecte interesante. Acestea sunt doua dintre concluziile unui workshop organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi in cadrul proiectului “Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes”-MedVISE, la care au participat aproximativ 200 de studenti.

Potrivit dr. Tudor Toma, Consultant Respiratory Physician la University Hospital Lewisham din Marea Britanie, in aceasta tara cadrele medicale sunt privite in general ca orice alt specialist la care se poate apela cand este nevoie, la fel ca in cazul unui electrician sau instalator. El a precizat ca s-ar intoarce oricand in Romania, chiar daca sistemul de acolo ii ofera medicului tot ce are nevoie, iar acesta trebuie sa rezolve problemele tinand seama de protocoale.

In cadrul workshop-ului si-au prezentat povestile de viata mai multi medici romani care s-au specializat in strainatate si au lucrat o perioada acolo dar care au decis sa se intoarca in Romania. Printre acestia se numara asist. dr. Nicolae Ghetu, medic specialist Chirurgie Plastica, intors la Iasi dupa ce a realizat specializari in Franta, Japonia si Taiwan si care a inceput sa dezvolte in tara un centru de abilitati chirurgicale pentru studenti si medici rezidenti, si sef. lucr. dr. Naum Alexandru, reintors dupa ce s-a specializat in Suedia si care va lansa un proiect privind evaluarea imagistica.

Cei mai multi studenti au luat in calcul posibilitatea de a lucra in strainatate atunci cand au ales medicina, printre principalele avantaje pe care le iau in calcul fiind veniturile mai mari, conditiile de lucru moderne, dezvoltarea profesionala si personala, dar si respectul fata de aceasta categorie profesionala. Printre dezavantajele enumerate in cadrul workshop-ului sunt insa departarea de familie, lupta continua cu o societate care nu ii adopta si cu care nu se identifica, epuizarea la serviciu, diferentele culturale si riscul de marginalizare sau discriminare.

Autor: Daria Macovei, Foto: Agerpres.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns