Programul de tratament al accidentului vascular cerebral a beneficiat anul trecut de un buget de 1,4 milioane de lei

_strokeActiunea prioritara a Ministerului Sanatatii pentru tratamentul accidentului vascular cerebral a beneficiat anul trecut de fonduri in valoare de 1,4 milioane de lei, bani din care s-au achizitionat in special medicamente fibriolitice, dar si materiale sanitare, potrivit conf. dr. Cristina Panea, sefa departamentului de Neurologie al Spitalului Elias din Bucuresti. Prezenta la Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile, ea a declarat ca programul de tratament al AVC initiat de Ministerul Sanatatii in 2014 reprezinta un succes, asigurand supravietuirea si pastrarea functiilor cerebrale aproape in integralitate pentru un numar mare de pacienti.

“Accidentul vascular cerebral reprezinta una dintre cauzele majore de mortalitate si handicap in randul populatiei, cu implicatii serioase atat la nivel individual, cat si familial si socioeconomic. Romania se situeaza pe locul al saselea in regiunea europeana in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de accidentul vascular cerebral, dupa state precum Macedonia si Republica Moldova”, a declarat medicul in cadrul conferintei. Ea a precizat ca mortalitatea prin AVC in Romania se ridica la o medie de 154 de decese la 100.000 de locuitori.

Dr. Cristina Panea a atras atentia ca programul de tratament al AVC in Romania a fost initiat cu intarziere de Ministerul Sanatatii pe fondul lipsei unitatilor de urgente neuro-vasculare. La initierea programului, in Romania existau doar trei unitati de acest tip, toate fiind in Bucuresti, chiar daca existau medici bine pregatiti si in tara. “Intre timp au fost infiintate in total 12 astfel de centre, insa finantarea a venit foarte tarziu, in luna noiembrie 2014, programul fiind initiat din fondurile proprii ale spitalelor”, a declarat Cristina Panea.

In cadrul programului, pentru tratarea pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral s-au folosit metode de tromboliza, pentru dizolvarea cheagurilor de sange aparute la nivel cerebral. Anul trecut de astfel de proceduri au beneficiat 67 de pacienti, 20 la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, 17 pacienti la Spitalul Elias, 2 la Spitalul Judetean Mures, 6 in Timis si 22 de pacienti la Spitalul Judetean Oradea. Toti acesti pacienti au fost inregistrati in Registrul national privind pacientii cu AVC.

Medicul a subliniat ca pentru realizarea in siguranta a procedurii este nevoie ca pacientul cu AVC sa ajunga la spital in cel mult o ora si jumatate de la prima consultatie medicala. Potrivit Cristinei Panea, in cadrul programului s-au obtinut rezultate spectaculoase la pacientii care au beneficiat de tromboliza, scorul privind severitatea bolii reducandu-se cu 40% la 24 de ore de la debut si cu 60% la sapte zile. Incidenta mortalitatii in cazul pacientilor inclusi in program a fost de 7,4%, semnificativ mai redusa decat in absenta trombolizei. Mai mult, 30% dintre pacientii externati erau independenti din punct de vedere locomotor si cognitiv la 7 zile de la internare, iar 40% dintre pacienti au devenit independenti functional la trei luni de la procedura.

Autor: Daria Macovei, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns