Guvernul a aprobat Strategia Nationala de Control al Tuberculozei 2015-2020

580px-TBC-Guvernul Romaniei a aprobat miercuri, prin Hotarare, Strategia Nationala de Control al Tuberculozei in Romania pentru perioada 2015-2020. Actul normativ are drept scop reducerea incidentei si mortalitatii provocate de tuberculoza, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare si cresterea aderentei la tratament, in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Desi in ultimii ani s-au inregistrat progrese, Romania este tara cu cea mai mare incidenta a tuberculozei in cadrul Uniunii Europene (de patru ori peste media UE), avand una dintre cele mai mici rate de vindecare si prezentand o crestere anuala a numarului de pacienti infectiosi.

Strategia Nationala de Control al Tuberculozei este bazata atat pe studiile derulate in tara cat si pe recomandarile OMS si va permite o abordare mai eficienta de combatere a tuberculozei, inclusiv in ceea ce priveste finantarea programelor de acest tip. Strategia isi propune asigurarea conditiilor pentru eliminarea tuberculozei ca problema de sanatate publica in Romania pana in 2050. Printre celelalte obiective ale strategiei se numara: asigurarea accesului universal la metodele rapide de diagnostic, diagnosticarea a cel putin 85% din cazurile de tuberculoza rezistenta multidrog, tratarea cu succes a cel putin 90% din cazurile noi si a 85% din cele recurente, tratarea a 75% din cazurile de TBC rezistenta multidrog, reducerea ratei mortalitatii cauzate de TBC la mai putin de 4,3 la 100.000 de locuitori, scaderea incidentei bolii si imbunatatirea generala a capacitatii sistemului sanitar de a controla tuberculoza.

Alt obiectiv al strategiei este scaderea numarului total de pacienti de la 15.523 cazuri inregistrate in 2013 la mai putin de 10.000 de cazuri in 2020. Strategia are ca principii asigurarea unui diagnostic rapid si complet, asigurarea unui tratament complet, continuu si corect administrat si asigurarea aderentei la tratament prin interventii centrate pe nevoile pacientului.

Adoptarea Strategiei face posibila mobilizarea de resurse din fondurile structurale in perioada de programare europeana 2014-2020, precum si a altor fonduri europene nerambursabile. Programele incluse in strategie vor fi finantate in aceasta perioada cu 145 de milioane de lei fonduri europene, 46 de milioane de lei fonduri ale Guvernului norvegian si 37 de milioane de lei, fonduri de la Fondul Global de Lupta impotriva HIV/SIDA, TBC si Malarie. Bugetul total aferent strategiei se ridica la circa 1,571 miliarde de lei.

Autor: Daria Macovei, Foto: Picasa.com.

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns