COPAC: Ministerul Sanatatii trebuie sa ia masuri urgente pentru a permite accesul pacientilor la medicamentele noi din lista de compensate

ministerul-sanatatiiCoalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a solicitat recent Ministerului Sanatatii sa ia masuri urgente pentru a permite accesul pacientilor la tratamentele noi incluse in lista de medicamente compensate si gratuite. Potrivit COPAC, desi in luna noiembrie Guvernul anunta “cu mandrie” ca a reusit sa mai introduca 23 de medicamente pe lista de compensate, “pacientii din Romania nu au nici in acest moment acces la acestea”. Cauza o reprezinta lipsa protocoalelor terapeutice care nu pot fi stabilite din cauza faptului ca o mare parte a comisiilor consultative ale Ministerului Sanatatii si-a prezentat demisia in luna decembrie pe fondul modului in care reprezentantii MS au decis sa le revizuiasca functionarea.

“Suntem indignati de modul in care autoritatile inteleg sa isi faca treaba si sa dea dovada de responsabilitate pentru viata pacientilor. Au trecut deja peste trei luni de cand aceste medicamente au intrat pe lista de medicamente compensate si gratuite, iar pacientii nostri nu au acces la ele. Pacientii depind de niste comisii care nu reusesc sa fie functionale. Ieri (marti, 17 februarie-n.red.), Ministerul Sanatatii a publicat lista noilor comisii despre care am primit deja semnale ca includ medici care nu mai sunt in viata si medici care participa la mai multe comisii. Acesta nu este conflict de interese? Vor fi functionale comisiile in acest fel? Este clar astfel nu se va ajunge la accesul pacientilor la tratament, ne intrebam daca nu cumva aceasta situatie este premeditata”, a declarat Radu Ganescu, presedintele COPAC.

Coalitia a solicitat Ministerului Sanatatii sa ia masuri urgente pentru ca pacientii sa poata sa fie tratati cu noile medicamente.

Autor: Daria Macovei, Foto: Agerpres.

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns