Boiana Berchi, avocat: Medicii trebuie sa beneficieze de asigurare de malpraxis care sa le asigure in realitate riscurile

malpraxis-medicalMedicii chirurgi reprezinta una dintre categoriile cele mai expuse la procesele de malpraxis, potrivit avocatului Boiana Berchi, partener in cadrul casei de avocatura McGregor & Partners din Bucuresti. Ea atrage atentia ca in prezent exista un adevarat vid de legislatie in ceea ce priveste reglementarea malpraxis-ului medical, fenomen semnalat in repetate randuri si de Colegiul Medicilor din Romania. Din acest motiv, cadrele medicale sunt nevoite sa adopte o practica medicala “defensiva” deoarece nu se simt protejate in fata cazurilor de malpraxis intentate abuziv. Mai mult, potrivit avocatului, acuzatiile de malpraxis au devenit in ultimul timp tot mai frecvente si afecteaza imaginea sistemului de sanatate din Romania, chiar si cand acestea sunt solutionate in defavoarea celor care reclama malpraxis-ul.

Avocatul atrage atentia ca fenomenul practicii medicale defensive atrage dupa sine cresterea costurilor si lipsa de raspundere a asiguratorilor, cu consecinte negative in ceea ce priveste evolutia sistemului de sanatate. Legislatia actuala privind malpraxis-ul creeaza confuzie si o falsa impresie ca medicul nu ar raspunde pentru faptele sale. Ea nu este unitara, ci dispersata in numeroase texte de lege, ceea ce face dificila intelegerea si constientizarea drepturilor si obligatiilor pe care le au cadrele medicale.

“Este foarte iportanta stabilirea, in mod, clar a obligatiilor medicului fata de pacienti, deoarece medicii, ca si avocatii, au o obligatie de diligenta, trebuie sa depuna toate eforturile si sa implice toate cunostintele si mijloacele medicale pe care le detin pentru a obtine un rezultat. Insa, atentie, trebuie subliniat faptul ca medicilor nu li se impune sa obtina acel rezultat! Exista totusi o categorie de medici a caror obligatie fata de pacienti poate fi interpretata ca fiind una de rezultat si anume medicii esteticieni care se ocupa de schimbarea imaginii unei persoane. De asemenea, chirurgii sunt o alta categorie de medici foarte expusa la procesele de malpraxis, din cauza riscului cu care se confrunta zilnic prin natura activitatii lor”, a declarat Boiana Berchi.

Boiana Berchi atrage atentia ca in Romania actuala legislatie lasa descoperiti in fata posibilelor cazuri de malpraxis atat medicii, cat si pacientii. Chiar daca medicii au semnat o polita de malpraxis, asiguratorii pot gasi o cale legala prin care nu vor fi obligati la plata sumei asigurate in caz de malpraxis. In acest caz, pacientii vor incerca sa recupereze prejudiciul de la medici care adesea nu au mijloacele sa plateasca. Medicii ar trebui sa beneficieze de asigurare pentru malpraxis care sa le asigure in realitate riscurile si sa le permita sa isi desfasoare activitatea fara constrangeri, a mai spus avocatul.

Autor: Daria Macovei, Foto: Picasa.com.

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns