Nicolae Banicioiu: O noua lege privind veniturile medicilor va fi introdusa in Parlament la inceputul lui 2015

untitledNicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a anuntat recent ca la inceputul anului 2015 va fi introdusa in Parlament o lege a veniturilor medicilor care va reglementa atat utilizarea infrastructurii publice de sanatate, cat va pune si bazele cresterii veniturilor cadrelor medicale in functie de performanta. Declaratia lui Nicolae Banicioiu a venit ca urmare a unui mesaj publicat in saptamanalul Viata Medicala in care medicii rezidenti solicita adoptarea de masuri concrete prin care sa fie create conditii favorabile ramanerii in tara a tinerilor medici. Banicioiu a precizat ca majorarea veniturilor medicilor reprezinta o prioritate a mandatului sau ca ministru al Sanatatii. El a amintit ca la preluarea mandatului a reluat plata burselor pentru medicii rezidenti insa cresterea veniturilor medicilor este un proces la care se lucreaza cu atentie la Ministerul Sanatatii.

Sursa: HotNews, Foto: PSnews.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 4.00 din 5)
Încarc...

3 Raspunsuri la “Nicolae Banicioiu: O noua lege privind veniturile medicilor va fi introdusa in Parlament la inceputul lui 2015”

 1. Ștefan Cristea A spus:

  Va aducem la cunostinta faptul ca potrivit unor modificari legislative adoptate in ultimii ani nu exista posibilitatea ca tinerii medici cadre didactice sau cercetatori, angajati ai unor institutii de stat ca Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti si respectiv Academia Romana sa poata fi incadrati legal cu jumatate de norma in spitalele unde isi desfasoara activitatea. Acesti medici bine instruiti, care au trecut prin examene multiple si care au o buna pregatire teoretica si practica, nu-si pot desfasura activitatea practica chirurgicala deoarece nu au posibilitatea de a interna si trata pacienti pentru ca procedurile efectuate nu pot fi decontate de Casa de Asigurari de Sanatate atat timp cat ei nu au incadrare clinica si implicit posibilitatea de a incheia contracte de prestari servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate corespunzatoare.

  Mentionam ca activitatea didactica a acestor tineri medici trebuie sa se desfasoare in clinicile universitare din spitalele sistemului public de asigurari de sanatate ei fiind angajati ai unor institutii de stat care isi efectueaza activitatea doar in aceste clinici.

  Datorita lipsurilor legislative din prezent tinerii cadre didactice sau cercetatori nu pot sa-si desfasoare activitatea pentru care s-au pregatit intens si astfel sa contribuie la cresterea calitativa a actului medical din Romania, ei neavand alte posibilitati decat de a renunta la contractele cu institutiile de stat si a se angaja in institutiile private de sanatate sau de a emigra in strainatate, ceea ce ar putea pe viitor sa afecteze negativ actul medical romanesc.

  Va rugam a face demersurile necesare pentru ca toti acesti medici sa aiba posibilitatea de a fi integrati clinic cu jumatate de norma in clinicile universitare din spitalele sistemului public de asigurari de sanatate, sau sa aibe un contract cu CNAS in baza caruia sa isi desfasoare profesia.

  Cu multumiri
  Prof Univ Dr Stefan CRISTEA, Ortoped

  • Ghidcabinet.ro A spus:

   Buna ziua,
   Va multumim pentru semnalarea acestei probleme pe care autoritatile din Sanatate ar trebui sa o solutioneze pentru a reduce amploarea exodului medicilor, in special al celor tineri. Va recomandam sa semnalati aceasta situatie si Ministerului Sanatatii la eMail presa@ms.ro sau aici http://www.ms.gov.ro/?pag=64. Multa sanatate si un An Nou cat mai bun!

 2. Ioana Pestrescu A spus:

  Perfect de acord cu D-nul Profesor, cu singur amendament: toti acestia mentionati sa fi trecut prin examenul de rezidentiat, adica sa fi fost confirmati rezidenti in specialitatea respectiva prin promovarea rezidentiatului, si nu prin “echivalarea” calitatii de preparator sau cercetator.
  Ioana Petrescu, medic rezident

Lasa un raspuns