Ministerul Sanatatii va initia un program de testare audiometrica la nou-nascuti

maternitatiIncepand cu anul viitor, Ministerul Sanatatii va initia un program de testare audiometrica la nou-nascuti. Subprogramul, denumit “Prevenirea deficientelor de auz prin screening neonatal”, vizeaza extinderea screeningului pentru depistarea precoce a deficientelor de auz la nou-nascut la nivel national.

“Pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea sa fie depistata cat mai devreme pentru a asigura in timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou-nascuti este singura metoda prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima luna de viata. Din aceasta cauza am hotarat ca incepand cu anul 2015 sa asiguram procedurile de screening in toate maternitatile si pentru toti copiii nou-nascuti. Instruirea personalului medical, dar si dotarea tuturor celor 150 de maternitati de pe teritoriul Romaniei cu aparatura de screening auditiv la nou-nascut se vor face din fonduri europene. In acest sens am demarat deja un proiect european”, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

In prezent testarea pentru depistarea surditatii la nou-nascuti se desfasoara in cadrul a 17 maternitati din tara care dispun de conditiile necesare, potrivit MS. Incepand cu 2015 procedurile de testare se vor realiza in toate maternitatile. Copiii care nu vor trece testele de screening vor fi indrumati catre unitatile sanitare de specialitate pentru continuarea investigatiilor audiologice. Tratamentul pentru deficienta de auz este asigurat gratuit in cadrul programelor gestionate de CNAS. In anul 2013, fondurile alocate pentru gestionarea acestui program de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38.000 de copii. Pentru 2015, Ministerul Sanatatii isi propune sa testeze aproximativ 200.000 de copii.

Autor: Daria Macovei, Foto: RomaniaLibera.ro.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns